Politici de Sanatate

Sistem închis de gestionare a deșeurilor chirurgicale la Spitalul Sf. Pantelimon

27 octombrie
09:49 2017
Sistem închis de gestionare a deșeurilor chirurgicale la Spitalul Sf. Pantelimon

Neptune 2, sistemul închis de gestionare a deșeurilor lichide și a fumului din timpul intervențiilor chirurgicale, este deja disponibil în România, la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală.

Unicul sistem de acest tip existent pe piața medicală din România, deja folosit la scară largă în numeroase țări europene, Neptune 2 asigură colectarea și depozitarea eficientă a deșeurilor, eliminând, în același timp, riscul de expunere a personalului de sală și a pacientului la lichidele colectate în timpul intervențiilor chirurgicale.

Sistemul de gestionare a deșeurilor poate fi utilizat în sala de operații, centre chirurgicale și cabinete medicale pentru colectarea și eliminarea deșeurilor lichide chirurgicale, precum și pentru colectarea fumului generat de dispozitivele de electrocauterizare sau cu laser.

Sistemul este alcătuit din două componente – stația de andocare Neptune (situată într-o cameră separată a unității medicale, în blocul operator , unde poate fi conectată la o sursă de apă rece și o scurgere) și o unitate mobilă, Neptune Rover – componenta mobilă de colectare.

Poate fi manevrat extrem de ușor de către personalul de sală în timpul intervențiilor chirurgicale, permițând cadrelor medicale să se concentreze pe îngrijirea acordată pacienților.

Astfel, Roverul, fiind mobil, poate fi deplasat cu ușurință în diferite săli medicale (săli din blocul operator) unde este conectat, prin tubulatura de aspirație, la pacientul supus intervenției chirurgicale. Astfel, lichidul rezultat în urma manevrelor chirurgicale va fi aspirat direct în recipientele speciale ale unității mobile fără a exista riscul de contaminare a cadrelor medicale.  Fumul chirurgical poate fi evacuat de la locul intervenției chirurgicale prin tubulatura de fum conectată la filtrul de evacuare fum, instalat pe rover. Fumul chirurgical este filtrat în interiorul roverului.

După finalizarea procesului de colectare a secrețiilor lichide, roverul este anexat la dispozitivul de andocare Neptune, aflat la nivelul blocului operator. Odată ce roverul este conectat la dispozitivul de andocare, golirea deșeurilor lichide și curățarea recipientelor are loc în mod automat, în aproximativ 3 minute.

Impactul economic pe termen lung al sistemului Neptune 2 a fost studiat de compania Stryker. Astfel, lipsa riscului de îmbolnăvire a personalului medical prin contaminare, costurile mici de autocurățare, diminuarea stocului de materiale necesare eliminării acestor deșeuri, timpul  scurt de manevrare a aparatului – sunt doar câteva elemente de eficientizare a proceselor în timpul și după o intervenție chirurgicală.

Stryker oferă o gamă variată de produse și servicii inovatoare în domeniul ortopedic, medical și chirurgical, dar și în neurotehnologie și tratamente ale coloanei vertebrale.”Stryker dezvoltă o varietate de produse și servicii inovatoare care ajută personalul medical să fie mai eficient și îmbunătățește îngrijirea medicală acordată pacienților”, a declarat Mihai Răduță, Country Manager Stryker România. (V.G)

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: