Politici de Sanatate

Siguranța alimentară în viitorul buget al Uniunii Europene (2021-2027)

11 iunie
10:52 2018
Siguranța alimentară în viitorul buget al Uniunii Europene (2021-2027)

În urma adoptării noului cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027, Comisia a adoptat propunerea legislativă privind un nou program al pieței unice care include o componentă specifică “Produse Alimentare”, cu o alocare totală de 1,68 miliarde de euro .

Programul va servi drept principalul instrument financiar al UE pentru menținerea unui nivel ridicat de sănătate pentru oameni, animale și plante de-a lungul lanțului alimentar, garantând un mediu eficient și sigur pentru cetățeni și întreprinderi.

În domeniul alimentației, principalele obiective ale programului sunt:

  1. Prevenirea și eradicarea bolilor animalelor și a dăunătorilor din plante;
  2. Sprijinirea îmbunătățirii sănătății și bunăstării animalelor;
  3. Stimularea producției și a consumului alimentar durabil
  4. Îmbunătățirea eficienței și fiabilității controalelor oficiale.

Pe baza rezultatelor obținute și a experiențelor dobândite din actualul program de siguranță alimentară, cu accent pe protecția sănătății umane, animale și fitosanitare, acțiunile care vor fi puse în aplicare vor acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv măsuri de urgență veterinară și fitosanitară pentru a combate focarele (cum ar fi febra porcină africană și Xylella), activități de îmbunătățire a bunăstării animalelor, sesiuni de formare pentru a se asigura că oficialii responsabili cu securitatea alimentară din UE sunt pe deplin informați și activitățile de prevenire a unor provocări crescânde precum frauda alimentară și risipa alimentară.

Finanțarea din cadrul programului pentru piața unică va fi completată de alte mecanisme, în special FSE +, Horizon Europe și Europa digitală. În plus, noua politică agricolă comună va include, de asemenea, priorități în domeniul siguranței alimentare. Nu în ultimul rând, rezerva pentru ajutoare de urgență va fi, de asemenea, disponibilă pentru a răspunde urgențelor din domeniul sănătății animalelor și plantelor.

Pentru mai multe informații despre program, puteti accesa acest link: https://ec.europa.eu/commission/publications/single-market-programme-legal-texts-and-factsheets_en

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: