Politici de Sanatate

Servicii medicale private, în premieră, pe ambele maluri ale Prutului

12 mai
13:42 2017
Servicii medicale private, în premieră, pe ambele maluri ale Prutului

Interviu cu Claudiu Tronciu, General Manager NeoLife România și Moldova

Cum a evoluat piața radioterapiei în România?

În ultima perioadă, piața radioterapiei din România a crescut atât prin creșterea numărului de pacienți tratați, cât și prin accesul acestora la servicii medicale superioare tehnologic și profesional prin mărirea numărului de acceleratoare liniare moderne. Din păcate, anumite sisteme de radioterapie din sistemul public, depășite moral și fizic, nu mai sunt funcționale. Din fericire, această lipsă a fost cu succes suplinită de sistemul privat, prin creșterea accesului pacienților români la tratamente superioare de tip IMRT, care le-au înlocuit pe cele de tip 2D și 3D; valoarea de decontare a noilor tratamente a generat, de asemenea, o creștere în valoare absolută a pieței de radioterapie.

Ce planuri de business aveți în calitate de manager general la nivel de România și Moldova?

Roadele strategiei noastre de dezvoltare în România au început să se arate nu numai în domeniul radioterapiei, ci și în cel al medicinei nucleare, în cel al imagisticii, în cel al policlinicii. Neolife Medical Center București, dotat cu două acceleratoare Varian extrem de competitive, cu un sistem de brahiterapie și cu unul de radiochirurgie, cu un departament solid de medicină nucleară (PETCT și Gamma camera) și de imagistică (RMN, CT, radiologie digitală, mamografie cu tomosinteză), cu o secție de endoscopie și cu o policlinică dotate complet, a reușit să își dovedească valoarea atingând în 2016 o cifră de afaceri de 26 de milioane de lei. Dacă în 2014 vedeam un break even la cinci ani, acum suntem mult mai optimiști, plasându-l în cursul acestui an financiar. Centrul din Iași, plasat într-o locație frumoasă din Copou, a început deja activitatea prin departamentul de medicină nucleară (PET CT și scintigrafie) și prin cel de imagistică (CT și RMN). Următorul pas este, bineînțeles, dezvoltarea radioterapiei. În Republica Moldova suntem prezenți din 2011, externalizând departamentul Imagistică al spitalului privat Medpark. Suntem în acest moment în plin proces de autorizare a departamentului Medicină nucleară. Ne putem mândri că am fost primul operator medical privat care a lansat servicii de PET CT în zona Moldovei, de ambele maluri ale Prutului. Dorința noastră este, bineînțeles, de a continua politica de investiții în domeniul oncologiei, atât în diagnostic, cât și în tratament.

Dacă ar fi să facem o comparație între România și Republica Moldova, unde sunt cele mai mari perspective de dezvoltare?

Analizând din toate punctele de vedere – social, economic, politic -, România este superioară la capitolul oportunități de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale. Este mai multă stabilitate, politică și economică, adresabilitatea este mai mare, există programe clare, legat de diagnosticarea și tratamentul pacienților oncologici, în timp ce Republica Moldova încă încearcă să se desprindă cu mare greutate de blocajele monopolului de stat. Din fericire, există voință chiar la nivel de vârf, în guvern, pentru a face ceva pozitiv în acest sens.

Cum ar arăta un bilanț al Neolife, de la venirea companiei în România și până în prezent?

Compania a început analiza pieței în 2009. În 2012, a investit într-un departament de medicină nucleară, într-un spital privat oncologic. Apoi, în 2014, a lansat cu succes Neolife Medical București, printr-o investiție de 12 milioane de euro, completată în 2016 de un nou accelerator liniar și un RMN performant. În 2016, am lansat și Neolife Medical Center Iași, urmând ca în 2017 să tăiem panglica pentru departamentul Radioterapie. Proiecte, cu siguranță, vor mai fi, dar prefer să le menționez pe măsură ce vor deveni certitudini.

Cadrul legislativ din România îi oferă mediului privat condițiile necesare pentru dezvoltare?

În mare parte, da. În special, în domeniul oncologiei, unde tratamentele, fiind extrem de scumpe, pacientul are nevoie de suportul statului. Există însă anumite restricții impuse, care fac ca tratamentul în sistemul public să devină mai scump, din cauza plăților informale, decât tratamentul oferit în privat (unde, de exemplu, nu poți lua nicio coplată de la pacient). Există însă un real progres în ceea ce privește decontările efectuate de Casele Județene.

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: