Politici de Sanatate

Se pregătește reorganizarea sistemului transfuzional din România

12 septembrie
16:19 2019
Se pregătește reorganizarea sistemului transfuzional din România

Timp de două zile, la București, experți români și străini în domeniul transfuzional participă la seminarul “Reorganizarea Sistemului de Transfuzie din România” organizat de către Ministerul Sănătății în parteneriat cu Comisia Europeană. Scopul acestui seminar este de a elabora planul de acțiune necesar pentru reorganizarea și modernizarea sistemului transfuzional din România.

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă, care se află deja în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prin care creăm baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România. Mai exact, această ordonanţă ne va permite să aducem modificări de organizare şi funcţionare a Legii 282 din 2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componentele sanguine de origine umană, precum şi asimilarea calităţii şi securităţii sanitare în vederea utilizării lor terapeutice”, a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ea le-a solicitat reprezentanţilor centrelor de transfuzii şi specialiştilor prezenţi la acest workshop să le prezinte experţilor străini situaţia reală din centrele de transfuzii, astfel încât soluţiile identificate să rezolve toate problemele din sistem.

“Vom pune la dispoziția grupului de experți rezultatele auditului realizat de experți internaționali în anul 2017, dar și rezultatele evaluărilor proprii rezultate în urma inspecțiilor realizate în centrele de transfuzii în țară. Am considerat că este o condiție esențială pentru reușita acestui demers să realizăm o analiză amănunțită a sistemului transfuzional de astăzi, care să identifice punctele critice pe diverse paliere, cum ar fi resursele, locațiile sau nivelul de dotare cu echipamente existent astăzi în centrele de transfuzii”, a mai spus Sorina Pintea.

Pentru reorganizarea sistemului de transfuzie va fi nevoie de finanţare de la Comisia Europeană, dar şi de experienţa experţilor străini în domeniu, a apreciat ministrul Sănătății.

“Bineînțeles că, pentru reorganizarea și modernizarea sistemului, este nevoie de fonduri și planul final care va fi agreat trebuie finanțat. Avem sprijinul Ministerului Fondurilor Europene, care ne va ajuta sa accesăm fonduri nerambursabile pentru implementarea acestui plan. Schimbarea a început de la modul în care am gândit reorganizarea sistemului de transfuzii, modificarea legislativă este publicată pe site-ul MS, dar pentru a putea aplica ceea ce noi am gândit avem nevoie de experţi europeni, avem nevoie de Comisia Europeană pentru a ne asigura finanţarea, pentru că trebuie să facem o schimbare substanţială a modului în care gândim sistemul de transfuzii”, a arătat ministrul.

Potrivit ei, în sistemul de transfuzii există trei tipuri de probleme: legate de infrastructură, de dotare şi de resursă umană.

„Numărul pacienţilor care au nevoie de transfuzie este în continuă creştere. Asta nu neapărat este un lucru rău. Asta înseamnă că avem posibilitatea să tratăm pacienţii şi din punctul acesta de vedere. Din păcate, capacităţile de stoc şi de depozitare a sângelui nu sunt suficiente. De aceea, în proiectul pe care noi l-am postat pe site-ul Ministerul Sănătăţii ţinem cont şi de aceste aspecte. Apoi, probleme legate de trasabilitate. Este o resetare a întregului sistem”, a mai declarat Pintea.

Ministrul Sănătății a mai precizat și că ia în calcul creșterea valorii tichetelor acordate donatorilor de sânge.

 

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: