Politici de Sanatate

„Scleroza multiplă nu trebuie să fie o povară”

25 mai
19:58 2016
„Scleroza multiplă nu trebuie să fie o povară”

În România 10.000 de persoane suferă de scleroză multiplă, o afecţiune autoimună care afectează predominant persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 – 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr. Scleroza multiplă afectează de două – trei ori mai mult femeile, decât bărbații.

“Programul național pentru tratamentul bolilor neurologice a adus beneficii atât pacienților cât și societății. Începând din trimestrul patru din 2014 nu mai există liste de așteptare în toate centrele în care se derulează programul național de tratament al bolilor neurologice “Scleroza multiplă”. Prin reducerea timpului de așteptare pentru inițierea tratamentului am obținut creșterea accesului la tratament al tuturor pacienților cu scleroză multiplă. În acest fel a încetinit progresia dizabilităților și implicit a crescut calitatea vieții acestora prin inițierea precoce a tratamentului. Prin tratamentul imunomodulator corepunzător s-a realizat o scădere a costurilor directe și a costurilor indirecte legate de boală atât la nivelul familiei cât și la nivelul societății și al sistemului de sănătate” a declarat dr. Mihaela Ion, director general adjunct al Programului Național de Scleroză Multiplă.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor care pot duce la paralizii grave şi ireversibile, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacității de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăți de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.

Din cauza simptomelor, suportul familiei este foarte important, iar în cazurile care ajung la invaliditate, acest suport este vital. Nu putem ignora nici cazurile care deși sunt ușoare, pacientul nu se poate descurca fără ajutorul celor apropiați în realizarea unor activității uzuale: toaleta zilnică, pregătirea mâncării sau simple cumpărături. Toate aceste activități ale vieții zilnice pot reprezenta o adevărată provocare pentru pacientul care suferă de scleroză multiplă.

„Scleroza multiplă este o afecțiune complexă iar simptomele acestei boli impun limitări ale stilului de viaţă,pot afecta calitatea vieţii,mai ales la pacienţii tineri,,şi pot duce la depresie, anxietate, teama de singurătate, dizabilitate permanentă sau de pierdere a familiei. De aceea această boală trebuie abordat multidisciplinar iar colaborarea dintre medic, familie, psiholog și kinetoterapeut pot duce la îmbunătățirea vizibilă a calității vieții pacienţilor”, a declarat Rozalina Lăpădatu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: