Politici de Sanatate

Sănătatea digitală din Israel stă pe o „mină de aur”

08 aprilie
09:18 2019
Sănătatea digitală din Israel stă pe o „mină de aur”

Anul trecut, guvernul israelian a aprobat o investiție de 276 milioane dolari SUA în domeniul sănătății digitale, concentrându-se pe valorificarea bazelor de date medicale (big data), ceea ce reprezintă o nouă abordare a domeniului e-Health.  Moshe Bar-Siman Tov, director general în Ministerul Sănătății din Israel, a dezvăluit, în cadrul MEDinIsrael 2019, eveniment desfășurat la sfârșitul lunii martie la Tel Aviv, direcția spre care evoluează domeniul sănătății israeliene  – medicina preventivă și personalizată!

Cu o populație de aproape 9 milioane, Israelul nu este o țară mare. Dar contribuțiile sale la inovarea în domeniul sănătății, în special sănătatea digitală, sunt extraordinare. Țara are 500 de companii cu activitate în sănătatea digitală, dar și spitale de clasă, cum ar fi Centrul Medical Sheba, care a fost recent clasat în top 10 global de către Newsweek.  Sistemul de sănătate din Israel este „paper free” de aproximativ 20 de ani. Chiar dacă toate instituțiile spitalicești nu se află în aceleași sisteme HER (înregistrări electronice de sănătate), ele totuși comunică unele cu altele.  Sistemul israelian de asistență medicală are la bază Legea asigurărilor naționale de sănătate din 1995, care obligă toți cetățenii rezidenți să participe, în calitate de asigurat, la una dintre cele patru organizații oficiale de asigurări de sănătate, cunoscute sub denumirea de Kupat Holim. Acestea sunt organizații non-profit și le este interzis prin lege să refuze acordarea de servicii vreunui cetățean rezident al statului. Israelienii își pot spori acoperirea medicală prin intermediul asigurărilor private de sănătate.

Printr-un sistem de schimb de informații privind sănătatea numit OFEK (o rețea care unește toate instituțiile care oferă servicii de asigurări de sănătate, reprezentând 8,3 milioane de asigurați), atunci când un pacient apare în camera de urgență a unui spital, medicul de acolo poate accesa imediat tot istoricul său medical (analize, spitalizări, etc).  Israelienii lucrează acum la următoarea generație a OFEK, numită EITAN. Acest nou sistem va permite, din nou, accesul și transferul datelor medicale ale pacientului, oferind însă și alte beneficii, cum ar fi o terminologie medicală unică, acces la imagistica din toate centrele de îngrijire medicală și alerte inteligente. Adevărata mină de aur a sănătății digitale israeliene o constituie însă baza de date. „Toate aceste date diverse sunt integrate. Suntem doar 9 milioane de oameni, dar populația Israelului a venit din 150 de țări, astfel că suntem genetic diverși. Am decis că trebuie să menținem acest avantaj și să facem organizațiile din domeniul sănătății conștiente de mina de aur pe care o au la dispoziție”, spune Moshe Bar-Siman Tov.

Anul trecut, Israelul a lansat TIMNA – o platformă de cercetare folosind big data. Sistemele big data includ date importante care permit oamenilor de știință să genereze perspective și să identifice modele care pot fi ulterior implementate în sistemele decizionale. Cercetarea bazelor de date medicale a dat deja câteva rezultate pentru medicina preventivă. Astfel, Clalit, cel mai mare furnizor de servicii de asigurări medicale din Israel, a identificat pe baza acestor date medicale că populația cu insuficiență suprarenală are un risc de degradare ulterioară. Acum, ei pot interveni mai devreme în situația acestor pacienți.  Maccabi, al doilea mare furnizor de servicii de asigurări medicale, a descoperit că o scădere a nivelului hemoglobinei – care nu se abate de la normă și, prin urmare, nu era luată în seamă – poate servi drept indicație pentru dezvoltarea cancerului de colon.

„Doar cu aceste două constatări vă puteți imagina că putem salva sute de mii de vieți în întreaga lume, iar acesta este doar începutul”, atrage atenția Moshe Bar-Siman Tov. Cercetătorii israelieni speră să „mobilizeze” datele pentru a promova cauza medicinii personalizate, ajutând la identificarea medicamentelor potrivite persoanei potrivite.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: