Politici de Sanatate

Sălile de operație din spitale, printre cei mai mari poluanți

13 decembrie
17:54 2017
Sălile de operație din spitale, printre cei mai mari poluanți

Spațiile de operație din spitale produc mii de tone de gaze cu efect de seră în fiecare an, dar modificarea tipului de anestezie utilizată în chirurgie poate contribui la reducerea acestor emisii, spun cercetătorii.

Pentru studiu, anchetatorii au evaluat amprenta de carbon a sălilor de operație în trei spitale: Vancouver General Hospital din Canada, Universitatea din Minnesota Medical Center din Statele Unite și Spitalul John Radcliffe din Oxford, Anglia.

Amprenta anuală de carbon a sălilor de operațire din fiecare spital din acest studiu a variat de la aproximativ 3.200 de tone metrice de CO2, la peste 5.000 de tone metrice de CO2. O tonă metrică este cu 204 kilograme mai greu decât o tonă.

Gazele anestezice au reprezentat 63% și 51% din toate emisiile asociate intervențiilor chirurgicale din Vancouver și Minnesota, dar numai 4% din aceste emisii în Oxford. Alte surse includ utilizarea energiei, cum ar fi încălzirea, aerul condiționat și ventilația.

„Nu numai că desfluranul este un prim factor care contribuie la emisiile de gaze anestezice la nivel global, este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe gaze anestezice”, a declarat într-un comunicat de presă autorul studiului Dr. Andrea MacNeill, medic în Vancouver General Hospital din Canada. „Unul dintre cele mai mari obstacole în calea implementării pe scară largă a practicilor cu emisii reduse de carbon este lipsa de conștientizare cu privire la impactul asupra mediului atunci când se alege anestezicul”, a adăugat ea.

“Studiul nostru arată că este posibil să se reducă amprenta de carbon a intervenției chirurgicale, care, de asemenea, reduce costurile, fără a compromite îngrijirea pacientului, a spus MacNeill.

Sectorul sănătății are o amprentă mare de carbon, producând de la 8 până la 10% din toate emisiile de gaze cu efect de seră din Statele Unite și 25% din toate emisiile din sectorul public din Regatul Unit, potrivit cercetătorilor.

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: