Politici de Sanatate

Reguli noi pentru preţul medicamentelor, de la 1 aprilie

22 martie
12:57 2016
Reguli noi pentru preţul medicamentelor, de la 1 aprilie

Propunerile Ministerului Sănătăţii privind modificarea modalităţii de calcul a preţului la medicamente, dar şi suspendarea distribuirii unor medicamente în afara României pentru șase luni, au stârnit numeroase reacţii din partea tuturor actorilor implicaţi în industria farmaceutică.

Reprezentanţi ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, dar şi ai asociaţiilor de pacienţi, au participat, luni, 21 martie, la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii pe marginea acestor proiecte. Deşi opiniile au fost atât pro, cât şi contra modificărilor propuse de autorităţi, ele au constituit o bază de discuţie pentru noile acte normative care ar putea pune capăt crizei de medicamente înregistrată în ultima perioadă.

Potrivit asociaţiilor de pacienţi, bolnavii cronici se confruntă cu mari probleme în obţinerea tratamentului care îi menţine în viaţă, ajungând chiar la situaţia în care comandă medicamentele din alte ţări sau sunt nevoiţi să schimbe tratamentul. Din datele ANMDM, pentru anumite molecule procentul de distribuție a ajuns la nivelul de 70% din cantitatea pusă pe piață. De asemenea, Agentia Naţională de Transplant a sesizat faptul că, raportat la numărul de pacienţi aflaţi în tratament imunosupresor, dozele zilnice şi schemele terapeutice, stocurile existente în piaţă nu acoperă nevoile pacienţilor din România. Lipsurile în aprovizionarea cu medicamente au apărut tocmai din cauza modalităţii de calcul a preţurilor acestora, care a determinat dispariţia de pe piaţă mai ales a medicamentelor ieftine. Majoritatea participanţilor la dezbatere au susţinut necesitatea modificării de urgenţă a modalităţii de calcul a preţului la medicamente, urmând ca, în perioada următoare, să se stabilească o formulă concretă şi corectă de stabilire a preţului.

Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a declarat că, în urma acestei dezbateri, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai autorităţilor, producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, lanţurilor de farmacii şi asociaţiilor de pacienţi. “În perioada următoare ne vom întâlni pentru a găsi soluţia cea mai bună de modificare a acestor acte normative. Vreau ca până la 1 aprilie proiectul să fie pus în transparenţă”, a declarat Nicolae Fotin.

Suspendarea distribuirii în afara ţării

Unul dintre proiectele de ordin puse în dezbatere de Ministerul Sănătăţii prevede suspendarea temporară, pentru o perioadă de șase luni, a distribuirii în afara teritoriului României a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate. Este vorba de imunosupresoare, medicamente pentru tratarea deficitului de atenție, epilepsiei, diabetului, virusului hepatic B, folosite în oncologie, astm, BPOC, schizofrenie, hipotensiune, scleroză multiplă, HIV, poliartrită reumatoidă.

De asemenea, Ordinul pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 699 pct. 19 și art. 804 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede obligația deținătorilor de autorizații de punere pe  piață/reprezentanților  de a asigura permanent punerea pe piață a cantităților din medicamentele autorizate, cu excepția situațiilor apărute ca urmare a unor probleme de fabricație/calitate/siguranță, care să permită continuitatea livrărilor, astfel încât pe baza contractelor încheiate cu distribuitorii angro prin care se realizează distributia angro a medicamentelor respective să poată răspunde oricărei comenzi justificate înregistrate din partea unităților sanitare cu paturi sau a altor unități care derulează programe naționale de sănătate sau care eliberează medicamente către populație.

Totodată, distribuitorii angro au obligația, în baza contractelor încheiate, de a se aproviziona permanent cu medicamente, respectiv de a-și constitui stocuri asiguratoare care sa permită continuitatea punerii pe piață a medicamentelor și de a le livra în maximum 24 de ore de la primirea  oricărei comenzi justificate primite de la unitățile sanitare cu paturi sau a altor unități care derulează programe naționale de sănătate sau care eliberează medicamente către populație.

În vederea asigurării unui instrument eficient de evaluare a îndeplinirii obligației de serviciu public astfel încât să se asigure necesităție de medicamente pentru piața națională, intenția distribuitorului angro de a distribui medicamente în afara teritoriului României trebuie notificată Agentiei Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale cu 10 zile lucrătoare înainte de livrarea acestora, împreună cu declarația pe propria răspundere de respectare a obligației de serviciu public. În cazul în care notificarea se referă la un medicament deficitar, Agenția poate interzice efectuarea operațiunii respective.

 

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: