Politici de Sanatate

Reglementarea sponsorizărilor industriei farma și necesitatea transparenței relației cu cadrele medicale

07 februarie
13:19 2015
Reglementarea sponsorizărilor industriei farma și necesitatea  transparenței relației cu cadrele medicale

Laurențiu Mihai, director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România

Relația dintre industria farmaceutică și profesioniștii din domeniul Sănătății a fost de-a lungul timpului subiectul unor critici dure și al multor suspiciuni. Asta, în ciuda faptului că activitățile de sponsorizare ale companiilor farmaceutice erau autoreglementate prin Codurile de conduită etică ale companiilor și asociațiilor din domeniul farmaceutic sau de Codul deontologic al cadrelor medicale. Tocmai de aceea, ordinul propus de Ministerul Sănătății, prin care se introduce obligația ca toate activităţile de sponsorizare sau orice alte cheltuieli suportate de companiile farmaceutice pentru cadre medicale sau alte organizații din domeniul Sănătății să fie declarate Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), este o măsură salutară, care sperăm că va reuși să mai înlăture din suspiciunile care planează asupra relației dintre aceste două părți.

Este foarte important ca relația dintre cadrele medicale și companii să fie deschisă și directă, să se cunoască toate cheltuielile pe care companiile le fac în acest sens pentru ca medicii să nu poată fi acuzați de conflict de interese sau să fie influențați în vreun fel să recomande un medicament numai pentru că au anumite beneficii personale. Recomandarea unui medicament ar trebui să se facă strict pe baza unor considerente științifice, medicale, care pun pe primul loc binele pacientului.

Companiile membre ale Asociației Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) au în vedere interesul pacientului și au încercat tot timpul să confere transparență relației cu cadrele medicale și să elimine orice îndoieli asupra independenței actului medical din România. Tocmai de aceea, acestea au aderat voluntar la un set de principii de bună guvernare corporatistă prin semnarea Codului de Conduită Etică al APMGR. Acesta cuprinde o serie de reguli foarte stricte de transparență și de bună conduită privind promovarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală, cerințe care sunt obligatorii pentru toate companiile membre și a căror nerespectare atrage sancțiuni (http://www.apmgr.org/ro/cod).

Propunerile APMGR la ordinul privind avizarea publicității la medicamente

Considerăm că ordinul Ministerului Sănătății privind avizarea publicității la medicamentele de uz uman conține câteva prevederi care vor fi greu de implementat în forma actuală. Un exemplu este lipsa unei definiții a „activității de sponsorizare” sau a oricăror altor „cheltuieli”, a căror clarificare și detaliere considerăm că este esențială. Mai mult, credem că se impune stabilirea unui prag valoric minim de la care să se aplice obligația declarării acestor activități. În caz contrar, atât autoritățile, cât și companiile farma se vor confrunta cu o povară administrativă nejustificat de mare și nesustenabilă.

Un alt aspect de natură tehnică, însă extrem de important pentru buna funcționare a acestei raportări, este felul în care se va face centralizarea formularelor de declarare a activităților de sponsorizare. Propunerea APMGR, pentru o centralizare eficientă și transparentă a acestor formulare, este ca acestea să fie declarate exclusiv în format electronic.

Totodată, pentru o gestionare eficientă, considerăm că raportarea activităților de sponsorizare ar trebui să se realizeze semestrial.

Sperăm că autoritățile vor ține cont de propunerile noastre, iar implementarea acestui nou mecanism va reuși să-și producă efectele așteptate fără să sporească disproporționat sarcina administrativă asupra industriei farmaceutice și, mai ales, să blocheze activitatea ANMDM, confruntată de mai mulți ani cu o acută lipsă de personal.

Ordinul Ministerului Sănătății privind avizarea publicității la medicamentele de uz uman conține câteva prevederi care vor fi greu de implementat în forma actuală.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: