Politici de Sanatate

Războiul pesticidelor, la granița dintre profit și pierdere

02 mai
16:05 2018
Războiul pesticidelor, la granița dintre profit și pierdere

În șase luni, România se va alătura celorlalte state din Uniunea Europeană în decizia de a interzice unele dintre cele mai utilizate pesticide la nivel global: neonicotinoidele. Motivul – aceste pesticide ar fi vinovate de reducerea drastică a numărului de albine. Folosirea lor a fost oprită din 2013, însă doar pentru culturile de rapiță, urmând ca de anul următor regula să fie aplicată pentru toate culturile de plante. Neonicotinoidele vor mai putea fi utilizate doar în serele închise.

Albinele și alte insecte polenizante sunt vitale pentru noi pentru că polenizează aproximativ trei sferturi din culturile alimentare din lume – inclusiv cafeaua și ciocolata. Însă, în ultimii ani, numărul lor a început să scadă drastic. În Germania, de exemplu, până la 75% dintre insectele zburătoare au dispărut. Oamenii de știință numesc acest fenomen armageddon ecologic. Mai mulți factori stau la baza acestei dispariții în masă, însă cercetările au arătat că pesticidele, în special neonicotinoidele, sunt cele mai vinovate. Acestea conțin substanțe chimice asemănătoare cu nicotina, care ar deteriora creierul albinelor.

Un studiu de proporții publicat în februarie a arătat că albinele ar putea fi afectate de orice utilizare a lor în aer liber și asta pentru că pesticidele se infiltrează în sol și apă. Deși există câteva îngrijorări cu privire la faptul că interzicerea pesticidelor ar afecta randamentele agricole, mai mult de cinci milioane de oameni au semnat petiția UE.

Câteva date despre neonicotinoide:

– sunt substanțe active utilizate în produsele de protecție a plantelor pentru controlul insectelor dăunătoare, ceea ce înseamnă că sunt insecticide.

– numele înseamnă literalmente „noi insecticide asemănătoare cu nicotina”, ele fiind chimic similare cu nicotina. Denumirea neonicotinoidelor este uneori redusă la “neonics” sau “NNIs”;

– primul neonic a fost aprobat în UE în 2005;

– sunt pesticide sistemice care, spre deosebire de pesticidele de contact care rămân pe suprafața frunzelor tratate,  sunt preluate și transportate în întreaga plantă (frunze, flori, rădăcini și tulpini, precum și polen și nectar). Neonicii sunt mult mai toxici pentru nevertebrate, cum ar fi insectele, decât la mamifere, păsări și alte organisme superioare;

– afectează sistemul nervos central al insectelor, ducând la paralizie și chiar moarte;

– sunt folosiți, de exemplu, pentru uz veterinar pentru controlul căpușelor și în zgarda de purici pentru animale de companie;

Cinci insecticide neonicotinoide sunt aprobate ca substanțe active în UE pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor: clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam, acetamiprid și thiacloprid. În 2013, Comisia a restricționat sever utilizarea produselor fitosanitare și a semințelor tratate care conțin trei dintre aceste neonicotinoide (clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam) pentru a proteja albinele (a se vedea Regulamentul (UE) nr. 485/2013). Măsura s-a bazat pe o evaluare a riscurilor făcută de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) care a interzis utilizarea acestor trei neonicotinoide în culturi atractive pentru albine (inclusiv porumb, rapiță și floarea-soarelui).

Pentru un alt neonicotinoid, acetamiprid, EFSA a stabilit un risc scăzut pentru albine. Prin urmare, o interdicție privind această substanță nu ar fi adecvată nici din punct de vedere științific și nici din punct de vedere juridic. Un proiect de regulament de propunere de reînnoire a aprobării a fost prezentat statelor membre în perioada 5-6 octombrie 2017, propunerea a fost discutată, iar regulamentul de reînnoire a fost publicat în Jurnalul Oficial European. Prin urmare, Acetamiprid a fost reînnoit până la 28 februarie 2033.

Pentru un al cincilea neonicotinoid, tiaclopridul, se caută substanțe pentru substituție, având în vedere efectele sale de perturbare endocrină. Înlocuitorii vor fi pesticidele pentru care autoritățile naționale trebuie să efectueze o evaluare pentru a stabili dacă există alternative mai favorabile utilizării produsului fitosanitar, inclusiv metodele nechimice. Autorizația actuală pentru tiacloprid a expirat pe 4 aprilie 2018, însă este în derulare o procedură de reînnoire a aprobării lui (în temeiul Regulamentului (UE) nr. 844/2012).

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: