Politici de Sanatate

Raport: UE trebuie să investească mai mult în cercetare și inovare

14 martie
11:05 2016
Raport: UE trebuie să investească mai mult în cercetare și inovare

Uniunea Europeană trebuie să-și intensifice performanțele în domeniul cercetării și inovării, arată raportul “Science, Research and Innovation Performance of the EU”, publicat recent de Directorul General pentru Cercetare și Inovare al Comisiei Europene.

Știința, cercetarea și inovarea stimulează creșterea economică și crearea de locuri de muncă de înaltă calitate. Ele sunt esențiale pentru realizarea pieței unice digitale, a pieței interne a energiei în UE, dar și pentru consolidarea rolului Uniunii la nivel global. Prin urmare, Uniunea trebuie să investească în viitor și să-și intensifice performanțele în domeniul cercetării și inovării.

Una dintre constatările importante ale noului raport se referă la faptul că decalajul de productivitate a Uniunii comparativ cu Statele Unite ale Americii este din ce în ce mai mare. Productivitatea muncii este de 15% mai mică în UE față de SUA, iar diferența s-a lărgit începând cu recensiunea economică și financiară, în special pentru economiile europene avansate. Acest lucru se datorează în principal unei investiții insuficiente în cercetare. Potrivit experților, nu este suficient faptul că investiția Uniunii în cercetare și dezvoltare a crescut la peste 2% din PIB de la începutul crizei.

„UE este un lider global al științei și tehnologiei, dar pentru ca economia noastră să devină tot mai dinamică și inovatoare, trebuie să continuăm să fim proactivi în crearea condițiilor necesare progresului inovării. Acest raport va oferi factorilor de decizie din toată Europa datele și perspectivele dure de care au nevoie pentru a face față provocărilor din domeniul inovării. În ceea ce privește eforturile Comisiei, acestea rămân axate pe prioritățile cheie – Open Innovation, Open Science and Open to the World”, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.

Raportul “Science, Research and Innovation Performance of the EU” prezintă o analiză detaliată a performanței științei, cercetării și inovării europene în contextul a trei provocări principale: transformarea rezultatelor cercetării și a noilor tehnologii în inovații disponibile pe piață; îmbunătățirea contribuției europene la realizarea celor mai bune rezultate științifice; sprijinul acordat Europei pentru a-și îmbunătăți poziția în cooperarea științifică internațională.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: