Politici de Sanatate

Radiografia sistemelor de sănătate

31 mai
08:52 2017
Radiografia sistemelor de sănătate

Sistemele de sănătate din Uniunea Europeană trebuie să se îmbunătățească în termeni de eficiență. Angajamentul UE de a asigura echitatea accesului la asistență medicală este pus sub semnul întrebării din cauza capacității financiare limitate a guvernelor statelor membre de a acoperi cererea tot mai mare de servicii de asistență medicală. Acestea sunt câteva dintre constatările trecute de Consiliul European și Comisia Europeană în rapoartele semestriale cu recomandări specifice pentru fiecare țară (European Semester Country Specific Recommendations).

La capitolul sănătate, raportul referitor la România subliniază în primul rând necesitatea reducerii corupţiei din sistem şi concentrării mai mari pe asistenţa medicală ambulatorie. De asemenea, subliniază problemele legate de sub-finanţare şi lipsa personalului.

”Populația României este expusă unor rezultate slabe în materie de sănătate. Accesul la asistența  medicală de calitate este afectată de lipsa de personal medical, de subfinanțarea și de supra-dependența de spitale, de corupția care afectează persoanele cu venituri mici și pe cele din zonele rurale. Pe lângă plățile informale către profesioniștii din domeniul medical, corupția se referă la achizițiile publice din spitale, frauda din domeniul asigurărilor și mita dată pentru certificate care dau dreptul la beneficii” spune raportul. „România a făcut pași pentru trecerea spre îngrijirea ambulatorie. Planurile regionale de sănătate au fost elaborate pentru a identifica nevoile de infrastructură și servicii. Punerea în aplicare a strategiei naționale în domeniul sănătății este monitorizată. În conformitate cu strategia națională anticorupție 2016-2020, salariile profesioniștilor din sănătate au crescut și a fost adoptată legislația pentru a îmbunătăți sistemul de feedback privind plățile informale. Strategia anti-corupție include măsuri cuprinzătoare în domeniul asistenței medicale, inclusiv încurajarea răspunderii și a responsabilității și recrutarea transparentă a managerilor de spitale”. ”Plățile informale rămân prevalente, transparența în managementul spitalelor este încă în curs de asigurare și o strategie națională privind forța de muncă în domeniul sănătății este încă așteptată”, se mai arată în raport.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: