Politici de Sanatate

Protecția datelor și sănătatea

24 august
11:18 2018
Protecția datelor și sănătatea

Normele UE privind protecția datelor s-au schimbat odată cu punerea în aplicare a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR). Care este deci acum situația procesării datelor medicale în scopul cercetării științifice în UE?
Proiectul AEGLE, finanțat de UE, realizează un inventar pentru fiecare țară. De asemenea, prezintă o serie de lecții învățate după ce s-au elaborat analize statistice pe bazele de date existente.
În cadrul proiectului AEGLE s-au colectat date din patru state membre diferite ale Uniunii Europene, întrebarea inițială fiind aceea de a ști dacă a fost permisă prelucrarea datelor cu caracter personal și, în special, a datelor privind sănătatea în scopul cercetării.

Răspunsul a fost diferit pentru fiecare dintre țări, în ciuda reglementărilor Directivei privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.
Deși acest instrument prevedea un anumit grad de armonizare a cadrelor juridice de protecție a datelor în întreaga Uniune Europeană, normele juridice divergente au rămas în special în ce privește reutilizarea datelor cu caracter personal fără consimțământul informat al persoanelor vizate.

O altă problemă a fost să se afle dacă punerea în aplicare a regulamentului ar afecta această situație și ar armoniza normele aplicabile procesării datelor pentru cercetarea științifică în Uniunea Europeană.
În timp ce rapoartele de țară se axează în primul rând pe cadrul aplicabil platformei AEGLE, ele se vor dovedi o sursă valoroasă de informații pentru oricine interesat să afle mai multe despre aspectele legate de protecția datelor cercetării științifice în domeniul asistenței medicale și despre modificările în curs de desfășurare.
Campania se desfășoară în perioada mai – august, fiind afișat cel puțin un raport de țară în fiecare săptămână!

Bogdan Guță

Sursa: http://www.aegle-uhealth.eu/en/

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: