Politici de Sanatate

Programele naționale de sănătate, în curs de restructurare

23 octombrie
16:47 2018
Programele naționale de sănătate, în curs de restructurare

Răzvan Vulcănescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a declarat, la cea de-a VII-a ediție a evenimentului Aspen Healthcare Forum, că anul viitor, printr-o hotărâre de Guvern, va fi reglementat modul în care se vor derula programele de sănătate.

„Anul viitor este unul important, în care dorim să aşezăm altfel programele naţionale de sănătate. Va fi o nouă hotărâre de Guvern care va reglementa modul în care se vor derula programele naţionale de sănătate şi va fi o abordare mult mai legată între programele finanţate de Ministerul Sănătăţii şi programele finanţate de CNAS în sensul de a ajunge pe partea de profilaxie, pe partea de prevenţie, screening, să fim mult mai aplicaţi şi mai orientaţi, astfel încât să putem să gestionăm mult mai eficient bugetul pe partea de programe curative”, a declarat şeful CNAS.

Răzvan Vulcănescu a vorbit și despre prețul medicamentelor și a afirmat că bugetul de referinţă trimestrial pentru calculul contribuţiei clawback va fi actualizat şi adus la nivelul anului 2018.

„Nu poţi să vorbeşti despre accesul la medicamente fără să vorbeşti despre clawback. Bugetul de referinţă trimestrial pentru calculul contribuţiei clawback dorim să îl aducem la nivelul anului 2018, să îl transformăm într-un buget de referinţă care să fie predictibil şi updatabil anual, astfel încât să nu ne întâlnim şi în 2028 pentru a discuta de faptul că nu s-a mai schimbat bugetul de zece ani. Discuţiile continuă şi vor continua până la momentul la care vom găsi împreună acel mecanism sustenabil, predictibil, care să fie agreat de absolut toţi factorii care sunt în jurul mesei de discuţie şi care să poată să constituie noul mecanism de calcul al contribuţiei clawback”, a arătat Răzvan Vulcănescu.

În ceea ce priveşte platforma E-health, preşedintele CNAS a spus că aceasta va fi dezvoltată. „A dezvolta mai departe platforma de E-health nu numai că, pentru noi, constituie o oportunitate, dar este şi o prioritate şi o şansă de a ieşi în evidenţă cu un element pe care foarte puţină lume din UE îl cunoaşte vizavi de România – faptul că platforma informatică este un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte informatizare sistemului de sănătate şi care trebuie să beneficieze de absolut tot suportul ca ea să fie dezvoltată în mod sustenabil, real şi funcţional atât pentru noi, dar şi pentru practicieni şi pentru pacienţi”, a susţinut Vulcănescu.

În opinia sa, preluarea de către România a preşedinţiei rotative semestriale a Consiliului Uniunii Europene reprezintă o şansă. „Vă atrag atenţia asupra unei şanse şi acea şansă este preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, care trebuie să constituie pentru noi o obligaţie care să poată să fie transformată într-o oportunitate.  România va avea oportunitatea, dar şi responsabilitatea de a gestiona problemele europene pe un interval de şase luni. Discuţia trebuie să plece de la cadrul şi contextul european, ceea ce s-a făcut şi se doreşte să se facă mai departe şi ceea ce dorim noi să imprimăm pe agenda europeană ca ţară care deţine preşedinţia rotativă”, a arătat şeful CNAS.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: