Politici de Sanatate

Prof. dr. Irinel Popescu, singurul membru român al Asociației Europene de Chirurgie, ales președintele acesteia

02 iunie
10:58 2017
Prof. dr. Irinel Popescu, singurul membru român al Asociației Europene de Chirurgie, ales președintele acesteia

Prof. dr. Irinel Popescu, directorul Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a fost ales președinte al Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association – ESA) în cadrul celei de-a 24-a reuniuni a organizației, care a avut loc la București. Specialistul, care este singurul membru din România al ESA, va ocupa funcția de președinte al Asociației în perioada 2018- 2019. Prof. dr. Irinel Popescu a explicat, într-un interviu acordat revistei Politici de Sănătate, cum poate deveni un profesionist din sănătate membru al acestei prestigioase asociații europene și care vor fi prioritățile sale în mandatul ce urmează.

 

Care sunt obiectivele Asociației europene?

European Surgical Association (Asociația Europeană de Chirurgie) a fost de la început o asociație care și-a propus să selecteze elita chirurgilor europeni. Încă de la început a intrat într-un foarte bun parteneriat cu American Surgical Association și, în prezent, ambele au aceeași revistă comună- Annals of Surgery- care este cea mai prestigioasă revistă chirurgicală din lume, cu cel mai mare factor de impact.

De-a lungul timpului, aceste scopuri inițiale nu numai că s-au menținut, dar s-au și accentuat. De aceea, cel mai greu lucru este să devii membru. Asociația are aproximativ 150 de membri și, în plus, are membri de onoare străini, cei mai proeminenți chirurgi din SUA, mai ales, și din Asia. Eu am avut șansa să fiu propus și votat de Consiliu și Adunarea Generală în 2007- Congresul de la Dublin.

 

Care au fost criteriile care v-au adus desemnarea în funcția de președinte al Asociației?

Asociația își propune să promoveze chirurgia de elită sub multiplele ei fațete. Unul foarte important este cel al cercetării fundamentale și publicațiilor. Europa, care are doar 5-6 membri în ESA, e cu două viteze la acest capitol. Starea sistemelor de sănătate este diferită în Estul Europei față de Vestul Europei (iar în zona noastră geografică România e cam ultima, pe alocuri similar cu Bulgaria, dar de multe ori depășită). Se mai ține cont și de volumul operator, contribuția pe care specialiștii au adus-o la dezvoltarea chirurgiei europene și în mod particular est- europene și prestigiul internațional. Pentru foarte mulți, a fost impresionant faptul că în România a putut fi introdus un program de transplant hepatic care a ajuns, în anumite perioade, la peste 100 de operații pe an. Prezentările cu activitatea chirurgicală de la Fundeni, făcute de-a lungul anilor, au arătat că există o activitate chirurgicală deosebită, și mulți dintre membri ESA au și vizitat centrul nostru, concluzionând că, pentru posibilitățile pe care le oferă sistemul de sănătate din România, aici s-au făcut lucruri cu totul remarcabile.

În al treilea rând, vorbind de studii și de cercetare, noi suntem destul de bine inserați în rețeaua europeană și internațională de cercetare și am apărut în multe studii multicentrice în care, chiar dacă nu suntem noi autorii principali ai studiului,, experiența de aici a fost inclusă, publicată și apărem ca și coautori ai acestor studii.

Acestea au fost motivele și evident că viziunea Consiliului Asociației este de a avea o reprezentare, inclusiv la nivel de președinte, cât mai uniformă pe tot cuprinsul Europei și de a avea, cumva, la un moment dat, acolo unde există oameni care consideră ei că au merite, cam toate țările reprezentate. Asta s-a coroborat și cu localizarea Congresului din mai la București.

 

Cum poate fi ajutată chirurgia româneasă prin acest mandat?

Eu mi-am permis, deși regulile sunt destul de stricte, să invit câțiva români să participe la lucrările acestei Asociații. Iar faptul că un reprezentant al României este acolo, chiar pe poziția de președinte în perioada 2018- 2019, este important. În mandatul meu la președinția Asociației Europene de Chirurgie îmi propun să aduc mai mulți membri din România.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: