Politici de Sanatate

Prof. dr. Irinel Popescu: CNAS ar trebui să finanțeze intervențiile robotice în cancerul prostatic

30 octombrie
09:59 2015
Prof. dr. Irinel Popescu: CNAS ar trebui să finanțeze intervențiile robotice în cancerul prostatic

Statul român nu mai finanțează sistematic intervențiile de chirurgie robotică din 2013, de când nu s-a mai continuat programul Ministerului Sănătății prin care erau decontate 150 de operații, în fiecare dintre cele două centre în care se practica la acea dată chirurgia robotică. Pe de altă parte, nici laparoscopia nu este finanțată în mod specific și, cu toate astea, se fac mii de intervenții în toată țara, spun specialiștii. Există, însă, o anumită intervenție de chirurgie robotică pe care statul ar trebui în mod obligatoriu să o deconteze, iar aceasta este prostatectomia radicală. Aceasta este singura operație acceptată la nivel mondial ca fiind standardul de aur în chirurgia robotică.

„De aceea, spuneam că, în primul rând, prostatectomia e aproape obligatoriu să fie finanțată pe un nou program, fie al Ministerului, fie al Casei, deoarece bolnavii asigurați au dreptul să primească finanțare de la Casă. […] Secțiile de chirurgie din marile spitale trebuie sprijinite în așa fel încât să oferim bolnavilor și acest tip de chirurgie”, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, autorul primei intervenţii chirurgicale robotice de hepatectomie din Europa, cu ocazia Congresului Internațional de Chirurgie Robotică, desfășurat zilele acestea la București.

Singurul loc din România în care se realizează intervențiile chirurgicale robotice pentru tratamentul și vindecarea cancerului de prostată este Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. Potrivit specialiștilor, la IOCN intervenția este efectuată pe cale laparoscopică, iar în celelalte centre universitare cancerul prostatic este operat pe cale deschisă.

“Este un avantaj pentru România că putem să raportăm că facem această operație. Este un avantaj pentru rezidenții mei că pot să învețe să o realizeze, pentru că ea categoric va fi chirurgia viitorului și în România. Vrem nu vrem, progresul tehnologic ne obligă să avansăm. Mulți ani de acum încolo nu nu văd o altă soluție pentru cancerul prostatic, înafara chirurgiei robotice. Merită toate eforturile din partea Ministerului sănătății și ale societății”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Coman, șeful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, cum intervențiile robotice în cancerul de prostată nu sunt rambursate de stat, chirurgii clujeni realizează cinci astfel de intervenții pe lună, la cererea pacientului, în condițiile în care ar putea realiza două operații pe zi. Intervenția este destul de scumpă, pacientul trebuind să plătească 6.500 de euro. Specialiștii admit că efortul financiar este unul destul de mare pentru pacient, însă susțin că beneficiile depășesc cu  mult  costurile: spitalizarea este scurtă, suferința pacientului este incomparabil mai mică, iar externarea se face la câteva zile post-operator.

„În toată lumea dezvoltată, această operație de prostatectomie radicală se face aproape doar pe cale robotică. De ce? Prostata este situată într-o regiune greu accesibilă, chiar cu abdomenul deschis. […] Am avut alternativa robotului chirurgical «Da Vinci» și o avem din 2009. Nu m-aș mai întoarce niciodată să operez clasic un bărbat cu cancer prostatic, pentru că rezultatele sunt net în favoarea intervențiilor minim invazive, robotice, cu aparatură 3D full HD”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Coman, adăugând că până în 2013, la Cluj se efectuau peste 50 de astfel de operații anual.

De aceeași părere este și prof. univ. dr. Irinel Popescu: “Toată lumea știe că un cancer de prostată se operează radical pe cale robotică și rezultatele sunt cele mai bune. Dacă, în cazul chirurgiei generale putem accepta că deocamdată marile spitale pot să își permită cumva să finanțeze un program robotic, economisind poate de la alte operații și investind în chirurgia robotică, în așa fel încât să ofere toată gama completă pacienților, alegând cea mai bună dintre soluții, în funcție de caz, în cazul prostatectomiei radicale, după părerea mea, finanțarea de la nivelul Casei pentru un program social ar fi chiar obligatorie, pentru că, neacceptând această idee, înseamnă că nu acceptăm progresul dovedit științific”.

8 ani de chirurgie robotică în România

În România, chirurgia robotică a început în mod sistematic în anul 2008, odată cu programul robotic al Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni.  În fiecare an sunt realizate între 100 și 150 de operații robotice pentru cancer de rect, cancer genital, hernie hiatală, splenectomie, pancreatectomie, gastrectomie, timectomie, hepatectomie, acalazie, afecțiuni ale tiroidei.

Până în prezent, s-au realizat cu ajutorul celor șapte roboți „Da Vinci” din București, Cluj-Napoca și Timișoara, aproximativ 1.700 de operații, dintre care 1.000 la Institutul Clinic Fundeni.

Programele active de chirurgie robotică se desfășoară la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, la Spitalul Militar Central din București și la Spitalul Județean Timișoara, însă mai există trei sisteme robotice la Spitalul Theodor Burghele, pentru operații de natură urologică, Spitalul Agrippa Ionescu și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Congresul Internațional de Chirurgie Robotică, în premieră în România

Peste 300 de medici specialiști și rezidenți, dintre care 80 de profesioniști din nouă țări participă la lucrările celei de-a IV-a ediții a Congresul Internațional de Chirurgie Robotică, organizat în premieră în România, în perioada 29 – 31 octombrie 2015. Printre invitații străini se numără prof. Konstantinos Konstantinidis – pionierul chirurgiei robotice în Grecia și președintele Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică, prof. Sarfraz Ahmad (USA), prof. Grigor Gortchev (Bulgaria), prof. Savvas C. Hirides (Grecia), prof. Nikolaos Nikiteas (Grecia), prof. Richard Satava (USA) etc.

Tema Congresului „The future of surgery is here” vizează dezvoltarea fără precedent a tehnicilor robotice, iar programul științific include sesiuni care abordează majoritatea domeniilor în care se utilizează această chirurgie de vârf: urologie, ginecologie, chirurgie generală, ORL etc.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: