Politici de Sanatate

Prioritățile europene privind sănătatea și protecția mediului

18 iulie
16:18 2016
Prioritățile europene privind sănătatea și protecția mediului

Statele europene membre OMS au identificat prioritățile pentru a menține și a accelera creșterea   sistemelor de sănătate și crearea unor societăți rezistente la schimbările climatice pentru:

  • a consolida capacitatea de adaptare la riscurile pentru sănătate legate de climă și de dezastre naturale
  • a construi capacitatea de adaptare atât umană cât și instituțională
  • a consolida integrarea măsurilor de sănătate și evaluarea riscurilor climatice în elaborarea politicilor naționale
  • a măsura, reduce și gestiona emisiile de gaze cu efect de seră

Prioritățile au fost prezentate de profesorul Patrick Rampal, noul co–președinte al grupului de lucru al OMS privind Sănătatea în Schimbările Climatice, la cea de-a doua Conferință Globală privind Sănătatea și Clima care a avut loc la Paris, la începutul lunii iulie. Pentru a atinge aceste obiective, statele membre fac apel la o comunicare mai puternică și la acțiuni trans – sectoriale, precum și la parteneriate și colaborări între OMS și alți parteneri internaționali.

Dr. Piroska Östlin, director al Diviziei de Politici și Guvernare pentru Sănătate și Bunăstare, OMS / Europa a vorbit în cadrul unei sesiuni a Conferinței despre facilitarea accesului la sănătate și finanțarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. Sesiune a fost prezidată de Banca Mondială iar în cadrul ei au participat miniștrii Sănătății și înalți funcționari ai organizațiilor și băncilor de dezvoltare internațională.

Ea a subliniat faptul că lipsa de fonduri împiedică dezvoltarea și adoptarea unor politici pentru a crește capacitatea de adaptare și luarea de măsuri pentru a proteja sistemul de sănătate în mai multe țări europene, chiar dacă acestea au o capacitate relativ puternică de a planifica și implementa astfel de măsuri. Această problemă este agravată de faptul că mai multe țări nu sunt eligibile pentru a beneficia de asistență pentru dezvoltare din cauza faptului că sunt țări cu o economie foarte slabă.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: