Politici de Sanatate

Prevenția, cheia scăderii costurilor tratamentelor pentru boli renale

26 iulie
12:38 2017
Prevenția, cheia scăderii costurilor tratamentelor pentru boli renale

O lucrare publicată recent în revista Nature face un apel la acțiune pentru scăderea costurilor pe care le suportă sistemele de sănătate pentru pacienții cu boala renală cronică și boala renală în stadiul avansat. Cheia – spun autorii – este prevenția, care va avea ca rezultat nu doar o povară financiară mai scăzută, ci și o populație mai sănătoasă, cu o calitate ridicată a vieții, care trăiește mai mult. Lucrarea este realizată de mai mulți oameni de știință din domeniu și susținută de Alianța Europeană pentru Sănătate Renală.

Tratamentele bolii renale cronice și ale bolii renale în stadiu final impun costuri substanțiale pentru societate. Cheltuielile pentru terapia de substituție renală sunt cele mai mari , în special hemodializa în spital. Redirecționarea spre forme de tratament mai puțin costisitoare, precum dializa peritoneală și hemodializa la domiciliu sau transplant de rinichi ar trebui să reducă presiunea financiară. Cu toate acestea, costurile pentru tratamentul bolii renale cronice nu se limitează la aceste terapii, ci includ și alte costuri de sănătate, plus unele care nu sunt legate de asistența medicală.

Chiar dacă pacienților cu boala renală cronică sau cu boala renală în stadiu final li s-ar putea oferi cele mai puțin costisitoare terapii, costurile ar scădea doar marginal. Prin urmare, autorii lucrării propun o abordare consecventă și durabilă, axată pe prevenire. Cu toate acestea, înainte de favorizarea unei strategii preventive, autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție raportul cost/beneficiu al fiecărei strategii. Prevenția primară a bolii renale cronice este mai importantă decât prevenirea secundară, deoarece multe alte afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, afecțiunile hepatice, cancerul și tulburările pulmonare ar putea fi prevenite. Prevenția primară constă, în mare parte, în schimbări ale stilului de viață care vor reduce costurile globale ale societății și, mai important, vor duce la o populație mai sănătoasă, activă și care trăiește mai mult. Nefrologii trebuie să colaboreze îndeaproape cu alte sectoare și guverne, pentru a atinge aceste obiective.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: