Politici de Sanatate

Președintele CNAS: contribuim prea puțin pentru calitatea pe care o dorim

11 ianuarie
18:01 2018
Președintele CNAS: contribuim prea puțin pentru calitatea pe care o dorim

“România este una dintre țările cu cele mai mici contribuţii pentru sănătate din Uniunea Europeană, dar cetăţenii îşi doresc servicii de calitate comparabile cu cele din alte state care plătesc mult mai mult în această direcţie, fapt pentru care se impune o dezbatere publică pe această temă”, a declarat astăzi, 11 ianuarie, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu Mihai, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului.

Laurențiu Mihai vorbește despre o finanțare insuficientă și spune că CNAS nu poate produce bani, ci doar gestionează ceea ce i se oferă. „Este necesară o finanțare mult mai bună. Dar nu depinde doar de Casele de Asigurări sau depinde de ele într-o foarte mică măsursă, ci depinde de resursele pe care le poate produce economia românească. Sunt de acord că este nevoie de finanțare mai mare. Ceea ce pot face acum este să gândesc pentru viitor un sistem în care medicii de familie să poată asigura o gamă mai largă de servicii. Medicul de familie să nu fie doar distribuitor, ci un integrator al informațiilor medicale. Când va putea participa mai activ în programele de screening pentru depistarea unor boli, când vor fi servicii de telemedicină mai integrate, sunt convins că și satisfacția pacientului și satisfacția profesională a medicului vor crește”, a mai declarat Laurențiu Mihai.

El a arătat că suma alocată medicinei primare, cei aproape 2 miliarde de lei, e folosită integral pentru acest sector.
„Bugetul anului 2018 faţă de anul trecut prevede o creştere de 4,5 miliarde de lei, adică undeva peste 15,5%. Această creştere este repartizată pe domenii de asistenţă medicală. De exemplu, pentru medicina de familie avem o creştere de 17% faţă de anul trecut, adică aproape 2 miliarde de lei. În termeni procentuali, din totalul asistenţei medicale înseamnă 7,1% faţă de 6,9%, cât a fost în 2017. Creşterile sunt alocate şi pentru celelalte domenii de asistenţă medicală. Pentru că a existat discuţie aprinsă referitoare la medicina primară, aş repeta încă o dată cifrele legate de valoare minimă garantată a punctului.Vorbim de valoarea punctului minim garantat per capita, pentru fiecare asigurat pe care îl are în listă – la 5,6 faţă de 4,8, iar per serviciu, de la 2,2 la 2,6. Aceasta este valoarea minim garantată”, a subliniat Laurenţiu Mihai.

„Avem în România asigurări sociale de sănătate obligatorii, potrivit legii. Dacă mă uit, însă, la faptul că sunt aproape 5 milioane de contributori pentru aproximativ 19 milioane de persoane, constat că obligația din lege a cam dispărut. Vorbim de 5 milioane de plătitori ca excepție. Cred că e momentul să ne întrebăm, ca societate, dacă ne dorim asigurări sociale de sănătate în România, dacă ne dorim un sistem bazat pe taxare generală și plată de la buget, cât suntem gata să plătim pentru servicii de sănătate și cine să suporte acea plată”, a mai spus președintele CNAS.

Roxana Maticiuc
 

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: