Politici de Sanatate

Preluare de mandat la Ministerul Sănătății

30 ianuarie
18:01 2018
Preluare de mandat la Ministerul Sănătății

Noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a preluat astăzi mandatul precizând că va continua proiectele prevăzute în Programul de guvernare şi că doreşte o bună colaborare cu asociaţiile de pacienţi şi organizaţiile neguvernamentale.

„Am venit la Ministerul Sănătăţii să fac ceva, nu să devin cineva. Am venit să continui proiectele pe care domnul Bodog le-a început, tot ceea ce este expus în Programul de guvernare, dar aş mai vrea să fac un lucru: să aduc comunitatea lângă noi. Pentru mine este foarte important să am o colaborare foarte bună cu asociaţiile de pacienţi, cu ONG-urile, având în vedere că am o experienţă în acest sens de la spitalul pe care l-am condus aproape cinci ani. Implicarea comunităţii este foarte importantă şi atunci când există o problemă, dacă o rezolvă mai mulţi, rezolvarea poate fi mai bună”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă comună cu fostul ministru Florian Bodog.

Florian Bodog a spus, la rândul său, că şi-a dorit în mandatul său să ofere mai multă accesibilitate pacienţilor la servicii medicale şi o dotare mai bună spitalelor.
„Nu am dorit să îmi fac imagine la Ministerul Sănătăţii. Motivul pentru care am făcut acest lucru a fost pentru că mi-am dorit să pun în aplicare cât mai multe din măsurile din Programul de guvernare. Mi-am dorit ca mandatul meu să ofere mai multă accesibilitate pacienţilor la servicii medicale şi mi-am dorit să aduc o creştere cât mai mare în ceea ce priveşte nivelul de dotare a spitalelor şi în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tehnologii de ultimă oră”, a spus fostul ministru.

Florian Bodog a susţinut că în mandatul său a crescut accesul pacienţilor la tratamente inovative şi s-a actualizat lista de medicamente compensate. El a mai precizat că s-au introdus contracte cost-volum pentru hepatită C pentru un număr de 12.000 de pacienţi, precum şi contracte cost-volum pe oncologie, pentru boli rare, reumatologie, cardiologie.

„S-a finalizat procedura pentru achiziţia primei reţele naţionale de imagistică, vorbesc aici de 12 CT şi 21 de aparate de rezonanţă magnetică nucleară. Au fost lansate în consultare ghiduri pe domeniile de screening cancer de col uterin, cancer mamar, programe de îngrijire a gravidei şi copilului. Au fost eşalonate fonduri pentru implementarea proiectelor de screening preconcepţional şi prenatal. Au fost identificate două programe de screening în domeniul bolilor transmisibile tuberculoză şi hepatită pentru care sunt lansate în consultare publică ghidurile solicitantului”, a adăugat Bodog. Potrivit acestuia, au fost totodată contactate cinci echipamente de radioterapie. „Vorbim aici tot de o premieră a Ministerului Sănătăţii – prima reţea naţională de radioterapie care va asigura tratamentul pacienţilor cu cancer la un standard european”, a explicat Bodog.

Noul ministru al Sănătății a spus că își dorește să continuie proiectele care sunt demarate deja și să comunice mai mult. “Aş vrea să aduc comunitatea lângă noi. Pentru mine este foarte important să comunic cu asociaţiile de pacienţi. Implicarea comunităţii este extraordinar de importantă, şi atunci când există o problemă, dacă o rezolvă mai mulţi e mai bine”, a spus Sorina Pintea. Totodată ea a mai declarat că obiectivul principa îl constituie spitalele regionale. „Aş vrea să intru în fiecare spital judeţean din ţara asta pentru că oamenii se plâng de cele mai multe ori şi cred că au dreptate”.

Referitor la blocarea posturilor, noul ministru a spus că în Sănătate există o problemă.   „Mentalităţile cred că e cea mai mare problemă a sistemului sanitar. În general pacienţii primesc spitalul ca un duşman şi viceversa”, a spus Sorina Pintea. „În spital am încercat să vin în sprijinul pacientului. Pacientul când intră în spital nu trebuie să dea bani. Nu cred că cineva care conduce un spital nu ştie ce se întâmplă, financiar vorbind, acolo”, a completat Pintea.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: