Politici de Sanatate

Sănătatea, în viitorul buget al Uniunii Europene, perioada 2021-2027

31 mai
17:00 2018
Sănătatea, în viitorul buget al Uniunii Europene, perioada 2021-2027

Sănătatea va reprezenta o parte importantă din următorul buget al UE. În urma adoptării noului cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027, Comisia a adoptat propunerea legislativă privind un nou program al Fondului Social European Plus (FSE +).

Partea de sănătate a programului FSE + sprijină politicile de sănătate publică și accesul la produsele medicale. Programul îndeplinește acest obiectiv prin asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății în Uniune, inclusiv prin reducerea inegalităților existente în capacitatea serviciilor medicale din sistemele de sănătate publică din interiorul statelor membre și prin completarea altor acțiuni FSE + abordând provocările legate de sănătate identificate în cadrul European Semester.

Integrarea sănătății în Fondul Social European Plus va duce la sinergii noi și mai puternice cu celelalte componente ale pilonului european al drepturilor sociale. Bazându-se pe realizările și lecțiile învățate din programele anterioare de sănătate, noua componentă a programului FSE +  va permite consolidarea câtorva inițiative recente și lansarea altora noi. Accentul va fi pus pe domenii și priorități cheie în care Europa poate aduce valoare adăugată și poate aduce o reală diferență în viața cetățenilor. Prin acest program, UE va putea:

– să îmbunătățească pregătirea pentru situațiile de criză, pentru gestionarea și răspunsul UE în scopul de a proteja cetățenii de amenințările transfrontaliere la adresa sănătății;

– consolida sistemele de sănătate prin sprijinirea transformării digitale a sănătății și a îngrijirilor medicale, dezvoltarea unui sistem durabil de informare asupra sănătății în UE și sprijinirea proceselor naționale de reformă pentru sisteme de sănătate mai eficace, accesibile și mai rezistente, abordând în special provocările identificate în European Semester.

– sprijini legislația UE în materie de sănătate

– sprijini activități integrate (de exemplu ERN, HTA și punerea în aplicare a celor mai bune practici pentru promovarea sănătății, prevenirea și gestionarea bolilor).

Alte mecanisme de finanțare pentru finanțarea proiectelor de sănătate, cum ar fi Fondul european de dezvoltare regională, Horizon Europe sau Digital Europe, vor fi adoptate săptămâna viitoare.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: