Politici de Sanatate

Pledoarie pentru introducerea art – terapiei în spitalele de monospecialitate și în cele cu secții de psihiatrie

06 iunie
10:24 2019
Pledoarie pentru introducerea art – terapiei în spitalele de monospecialitate și în cele cu secții de psihiatrie

Avem un patrimoniu cultural pe care l-am ignorat și pe care acum îl aducem în spațiul public spre aprecierea publicului larg. La expoziția ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie  sunt expuse peste 40 de lucrări care ilustrează munca și strădaniile în domeniu ale specialiştilor români, începând cu colecția prof. dr. Aurel Romila, deschizător de drum în domeniul terapiei prin artă, căreia i se alătură colecția Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu“ – Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie „Voila“ precum și alte colecții private.

„Este și o pledoarie pentru tratamente non farmacologice în psihiatria românească, pentru modificarea politicilor de sănătate mintală și introducerea art-terapiei în spitalele de monospecialitate, în spitalele generale cu secții de psihiatrie și crearea unui climat pentru ca serviciile să fie nu doar centrate pe tratamentul cu medicamente, ci și pe relația interumană. Există studii bazate pe dovezi care demonstrează eficacitatea art-terapiei. Aceste terapii au fost verificate, în literatura internațională există astfel de probe! Trebuie să aducem această temă în discuție și în mediul profesional, exact ceea ce își propune dezbaterea de la Academia Română – o întâlnire ce reprezintă o platformă, o propunere pentru specialiștii din domeniul psihologiei, al psihiatriei, al  art-terapiei dar și pentru reprezentanții guvernului să lucreze împreună pentru proiecte de servicii și de politici.  Dacă vor dori și vor fi interesați să facă acest lucru înseamnă că generația noastră își aduce o contribuție la îmbunătățirea calității vieții pacienților, la îmbunătățirea vieții cetațenilor acestei țări, în general” a declarat dr. Valentin – Veron Toma,  coordonatorul științific al proiectului, medic, cercetător în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer.

Expoziția „ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie“, al cărui vernisaj  a avut loc la sala Cupola a  Bibliotecii Academiei Române, este prima manifestare de acest gen din România reprezentând o încercare de a face accesibile atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg, lucrări de artă – desene, gravuri, picturi – realizate de-a lungul timpului de persoane diagnosticate cu tulburări psihice, din mai multe instituții psihiatrice din România. „Această inițiativă ne înscrie pe o traiectorie generoasă și frumoasă care în alte țări e prezentă de mult. Este o expoziție memorabilă care îmbină arta cu alte aspecte ale vieții, ale bucuriei și ale suferinței omenești”,  a declarat  acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. „Merită cu prisosință să mulțumim organizatorilor pentru acest eveniment. Nu am certitudinea că este primul de acest tip din România dar, în orice caz, la noi este ceva mai rar. Psihiatrii, oamenii de artă, cunosc fenomenul creației în zona aceasta,  a pacienților cu probleme de tip psihopatologic, de aceea cred că denumirea expresia plastică în psihopatologie e mai corectă decât o alta” a subliniat  acad. Victor Voicu – vicepreşedinte al Academiei Române. „Acest demers intenționează să repună România pe harta țărilor lumii care tratează afecțiunile psihice prin mai multe forme de terapii, non farmacologice,  printre care și cele de natură artistică și, totodată, să răspundă, cred eu, pozitiv la întrebarea: fac aceste lucrări parte din patrimoniul cultural, material și imaterial, național și universal?” a precizat Ruxandra Săraru, realizator Radio România Actualități, amfitrionul evenimentului.

Vernisajul expoziției a fost urmat de dezbaterea cu tema „Arta psihopatologică – componentă a patrimoniului cultural material, național și transnațional“ organizată de  Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“ al Academiei Române și Secția de Științe Medicale a Academiei Române. Scopul celor două evenimente a fost acela de a readuce în atenția oficialităților și a mediului medical de specialitate importanța art-terapiei pentru tratarea și recuperarea bolnavilor psihic, practică dispărută în ultima perioadă din spitalele din România. De asemenea, acest demers vizează  o reducere a stigmatizării bolnavului psihic și o mai bună poziționare a psihiatriei în cadrul disciplinelor medicale din perspectiva opiniei publice.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Expoarte, în parteneriat cu Secția de Științe Medicale a Academiei Române, Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” și Radio România Actualități.  Expoziția “ART IN/SANE, Expresia plastică în psihopatologie” poate fi vizitată în perioada 5-30 iunie 2019, la Sala Cupola a Bibliotecii Academiei Române (București, Calea Victoriei nr.125), fiind deschisă publicului larg în intervalul orar 10.00-16.00. Proiectul  cuprinde și un website dedicat https://artinsane.org/.

 

Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: