Politici de Sanatate

Planul de acțiune al Uniunii Europene a contribuit la creșterea cu 17% a transplanturilor de organe în perioada 2008-2015

18 decembrie
16:38 2017
Planul de acțiune al Uniunii Europene a contribuit la creșterea cu 17% a transplanturilor de organe în perioada 2008-2015

Un raport publicat recent arată o creștere accentuată a donării precum și a transplantului de organe în UE în cursul planului de acțiune 2009-2015. Între 2008 și 2015 numărul donatorilor de organe a crescut de la 12.000 la aproape 15.000 (o creștere de 21%). Această creștere a ratelor de donare a dus la 4.600 de operațiuni suplimentare de transplant – de la 28.100 în 2008 la 32.700 în 2015 (o creștere de 17%). Transplanturile de rinichi reprezintă 60% din creștere, ficatul – 24% și inima – 11%.

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Vestea că mii de oameni din UE au beneficiat de o nouă șansă la viață îmi încălzește inima. Încrederea față de această realizare se datorează în primul rând donatorilor, dar și autorităților naționale din domeniul sănătății și profesioniștilor din domeniul sănătății. Sunt de asemenea mulțumit de faptul că CE a reușit să joace un rol important, adăugând valoare Planului de acțiune al UE care stabilește o agendă comună, acțiuni prioritare pentru creșterea ratelor de transplant în toate țările UE. ”

Spania, Franța, Regatul Unit, Polonia și Țările de Jos au fost cele cinci țări cu cea mai mare creștere a numărului total, iar Bulgaria, Lituania, Finlanda, Croația, Ungaria, Republica Cehă, Slovenia, Letonia și Danemarca au înregistrat cea mai puternică creștere a procentului de transplanturi. Cu toate acestea, nu toate țările au făcut progrese. De exemplu, ratele au scăzut în Grecia și Cipru, precum și în Germania, unde numărul pacienților transplantați a scăzut cu 20%.

Printre alte realizări, Planul de acțiune a condus la numirea coordonatorilor locali pentru donațiile provenite de la persoane decedate și la înființarea de registre pentru monitorizarea sănătății donatorilor vii. Comisia și autoritățile naționale continuă să se dezvolte prin acțiuni finanțate de UE, în special în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea opțiunilor de transplant pentru insuficiența renală în stadiu terminal.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: