Politici de Sanatate

PE a adoptat creșterea bugetului pentru Cercetare în Sănătate, cu prioritate în eradicarea cancerului pediatric până în 2040

13 decembrie
12:49 2018
PE a adoptat creșterea bugetului pentru Cercetare în Sănătate, cu prioritate în eradicarea cancerului pediatric până în 2040

Parlamentul European a adoptat cele două propuneri legislative privind Programul de cercetare al UE 2021-2027 Orizont Europa. Orizont Europa va fi cel de-al 9 lea Program cadru pentru Cercetare și Inovare al Uniunii. “În calitate de responsabil al Comisiei de Sănătate și Mediu sunt bucuros că cele mai importante amendamente ENVI au fost adoptate. Acestea se referă la alinierea obiectivelor programului și la Acordul de la Paris privind schimbările climatice și la contribuția de până la 35% din fondurile totale ale programului în sprijinirea obiectivelor climatice” a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi.

Prin creșterea bugetului total al programului la 120 mld euro, și bugetul pentru clusterul Sănătate va crește de la 7,7 mld euro, la 9,79 miliarde de euro.

“Sunt foarte onorat că au acceptat colegii mei și au adoptat amendamentul meu ca o primă misiune și deci o prioritate absolută în Cercetare să fie eradicarea cancerului pediatric până în 2040, în contextul în care avem nevoie de soluții inovatoare în domeniul oncologiei pediatrice pentru viitoarele generații ale Europei. În Europa, 6.000 de copii mor, din cauza cancerului, anual, iar, în România, numărul copiilor diagnosticați cu această boală este de cel puțin 500, în fiecare an” a competat Cristian Bușoi.

Parlamentul European a aprobat cu 451 de voturi pentru, 142 de voturi împotrivă și 78 de abțineri viitorul buget al Uniunii Europene pentru anul 2019, după ce Consiliul Uniunii Europene a aprobat acordul obținut cu legislativul european. Angajamentele totale sunt stabilite la 165.8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 3.2% în comparație cu bugetul pentru 2018, astfel cum a fost modificat în ultimele luni. Plățile se ridică la 148.2 miliarde de euro, cu 2.4% mai mult decât în 2018.

O marjă de 1.3 miliarde de euro rămâne disponibilă sub plafoanele cadrului financiar multianual pentru a permite UE să răspundă unor evenimente și nevoi neprevăzute.

“Acesta este un buget solid, care încurajează sprijinul pentru prioritățile UE, asigură o puternică valoare adăugată europeană și menține suficiente marje pentru cazul în care apar noi nevoi anul viitor. El va contribui la gestionarea eficace a migrației, va fi în beneficiul cercetătorilor și al tinerilor și va sprijini creșterea economică în toată Europa”, a menționat Hartwig Loger, ministrul de finanțe al Austriei, stat care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Creșterea economică și tinerii, în centrul priorităților

Pentru a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă (Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă) au fost aprobate angajamente în cuantum de 23.3 miliarde de euro, și anume cu 6.1% mai mult decât în 2018.

Aceasta include o suplimentare substanțială pentru programul Orizont 2020, care primește 12.3 miliarde de euro pentru sprijinirea cercetării și inovării, reprezentând o creștere de 9.8% față de 2018. Mecanismul pentru interconectarea Europei este, de asemenea, consolidat, primind 3.8 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de infrastructură în întreaga Europă (cu 37% mai mult decât în 2018). Programului COSME îi sunt alocate 367 de milioane de euro (+3.7%) pentru furnizarea de sprijin întreprinderilor mici și mijlocii.

Sprijin consolidat pentru gestionarea migrației și pentru securitate

În domeniul migrației și al securității, Fondul pentru azil, migrație și integrare beneficiază de o consolidare semnificativă prin cele 1.1 miliarde de euro alocate pentru gestionarea migrației (+55.9% în raport cu 2018). Fondul pentru securitate internă va primi 534 de milioane de euro. Sunt alocate fonduri suplimentare pentru mai multe agenții care au sarcina de a face față provocărilor actuale în materie de migrație și securitate, cum ar fi Frontex, Biroul European de Sprijin pentru Azil, Europol și eu-LISA.

Pentru a contribui la progresele UE către obiectivele sale climatice, bugetul UE pentru 2019 consolidează, de asemenea, acțiunile în domeniul mediului și al climei, punând la dispoziție 558 de milioane de euro în cadrul programului LIFE, cu 6.7% mai mult decât în 2018.

Pentru adoptarea oficială a bugetului UE pentru 2019, Consiliul și-a adoptat ieri poziția cu privire la noul proiect de buget al Comisiei, ținând seama de acordul obținut cu Parlamentul la 4 decembrie.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: