Politici de Sanatate

Pași importanți în cercetarea endocrinologică, la Institutul “C. I Parhon”

01 martie
16:34 2016
Pași importanți în cercetarea endocrinologică, la Institutul “C. I Parhon”

Institutul Național de Endocrinologie “C. I Parhon” a inaugurat oficial Laboratorul de cercetări de endocrinologie moleculară, celulară și structurală care permite cercetătorilor să-și valorifice potențialul în condițiile unui management performant. Laboratorul deține echipament IT și de cercetare de ultimă generație, care va permite cercetătorilor și tinerilor implicați în munca de cercetare să-și implementeze ideile și să colaboreze cu specialiști din țară și din străinătate.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 36 de luni, prin fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Valoarea totală a proiectului este de 45.433.476 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 36.639.900 lei.

“Prin munca echipei de implementare a proiectului, Institutul nostru are o bază de cercetare în relație directă cu clinica și catedra de endocrinologie, care prezintă avantaje de necontestat dacă ne gândim că în cadrul ei se pot desfășura cercetări complexe de biologie celulară și moleculară, de imunologie, genetică, în endocrinologie și în domeniile conexe”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială și director de proiect în perioada 2012-2015, adăugând că proiectul “este dedicat tuturor tinerilor cercetători care vor să creeze, iar dorința noastră este ca ei să-și poată îndeplini visurile în țara în care s-au născut”.

În opinia consilierului prezidențial în domeniul educației, drd. ing. Ligia Deca, este esențial să remarcăm faptul că România începe să aibă infrastructură de cercetare: “Au existat investiții și au existat eforturi. Investițiile strategice s-au materializat în astfel de infrastructuri de cercetare, însă ele nu-și pot îndeplini adevăratul potențial dacă oamenii nu-și pot desfășura activitățile necesare în cadrul lor. Și cred că acesta este următorul pas – să încercăm cu toții să asigurăm resursa umană necesară pentru ca aceste laboratoare să treacă mai departe de a fi niște infrastructuri de cercetare statice și să devină adevărate hub-uri de cercetare, dezvoltare, inovare”.

Prezent la evenimentul de inaugurare, ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că a studiat atent proiectul și că modul în care realizatorii își propun să îmbine cercetarea populațională cu cea clinică și pe cea translațională cu cea fundamentală este impresionant. “Toate acestea, puse cap al cap, alături de partea bioinformatică rezultă într-un centru de excelență de care avem absolută nevoie, care să producă acele dovezi naționale care să stea la baza ghidurilor de practică națională”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a menționat că deși România a investit destul de mult în infrastructurile de cercetare, a suferit major din cauza lipsei de predictibilitate în finanțarea asociată proiectelor de cercetare. “Anul acesta avem o creștere interesantă de buget de 33% și, deși suntem departe de ceea ce ne-am dori, cred că am reușit să închidem, zic eu, o rană veche a Planului Național 2. Prin Planul Național 3 cred eu că trecem într-o nouă etapă, fiind conștienți că neinvestind în cercetare lucrurile nu merg bine”, a explicat ministrul Adrian Curaj.

Inaugurarea Laboratorului de cercetări de endocrinologie moleculară, celulară și structurală marchează și împlinirea a 70 de ani de la înființarea Institutului Național de Endocrinologie “C. I. Parhon”, primul institut de acest fel din lume.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: