Politici de Sanatate

Parlamentul European cere transparență în cercetare și dezvoltare

13 martie
12:56 2017
Parlamentul European cere transparență în cercetare și dezvoltare

Parlamentul European a adoptat un raport prin care cere claritate în privința fondurilor publice alocate pentru cercetare și dezvoltare în industria farmaceutică, susținând că, în astfel de cazuri, investițiile publice ar trebui să se reflecte în prețul tratamentelor.

Raportul vizează îmbunătățirea accesului la medicamente și spune că un număr de medicamente vitale au fost prea scumpe din cauză că unele companii farmaceutice au abuzat de brevetele pe care le au și din cauza dezechilibrului de forțe la negocierile de preț între industria farmaceutică și statele membre.

Textul a fost aprobat cu 568 de voturi pentru, 30 împotrivă și 52 de abțineri.

Europarlamentarul social-democrat spaniol Soledad Cabezon Ruiz (din grupul Socialiștilor și Democraților), care a elaborat rezoluția, a subliniat faptul că sistemele de sănătate publică din Europa au fost o parte esențială a identității UE și pentru a le conserva, accesul la medicamente trebuie să fie garantat.

„Pentru a realiza acest lucru, trebuie să reechilibrăm puterea de negociere a statelor membre ale UE, în comparație cu cea a industriei farmaceutice”, a remarcat politicianul socialist.

„Industria trebuie să fie competitivă în ceea ce privește producerea de inovații de calitate, în același timp răspunzând  nevoilor pacienților cu medicamente care sunt sigure, eficiente și accesibile”, a insistat ea.

Potrivit raportului, de-a lungul ultimelor decenii, prețurile medicamentelor au devenit inaccesibile pentru mulți cetățeni ai UE, punând în pericol sustenabilitatea sistemelor naționale de sănătate.

„Pentru a găsi un echilibru mai bun între interesele de sănătate publică din țările UE și cele ale industriei farmaceutice, solicităm măsuri pentru îmbunătățirea trasabilității costurilor de cercetare și dezvoltare, fondurilor publice, precum și cheltuielilor de introducere pe piață”, menționează raportul, subliniind faptul că nivelul ridicat al fondurilor publice utilizate pentru cercetare și dezvoltare nu este reflectat în stabilirea prețului medicamentelor.

În special deputații europeni cer o mai mare claritate cu privire la ponderea fondurilor publice în costurile de cercetare și dezvoltare pentru ca pacienții să nu plătească de două ori pentru același medicament.

Ca reacție la acest raport, EUCOPE, care reprezintă IMM-urile farmaceutice și biotehnologice de pe teritoriul UE, a subliniat faptul că decizia Parlamentului de a ignora prețuri diferențiate ca o soluție pentru a îmbunătăți accesul pacienților, protejând în același timp inovația, a fost „nefericită”.

„Cerem măsuri de precauție cu privire la o utilizare sporită a Prețurilor de Referință pe plan internațional (International Reference Pricing), care ignoră circumstanțele specifice fiecărei țări din cadrul UE și, ulterior, are un impact negativ asupra accesului pacienților la medicamente inovatoare”, a avertizat Dr. Alexander Natz, secretar general la EUCOPE.

Lovite puternic de austeritate, sistemele de sănătate ale statelor membre sunt sub o presiune uriașă. Îmbătrânirea populației, povara alarmantă a bolilor cronice, precum și costul ridicat al dezvoltării noilor tehnologii, toate contribuie la creșterea cheltuielilor de sănătate. Țările UE au responsabilitatea exclusivă de a decide ce medicamente rambursează, și la ce preț. Comisia Europeană are responsabilitatea exclusivă de autorizare a medicamentelor care sunt introduse pe piața UE.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: