Politici de Sanatate

Pacienții din UE nu-și cunosc drepturile

01 august
10:06 2018
Pacienții din UE nu-și cunosc drepturile

Rezultatele studiului „Îmbunătățirea furnizării de informații pacienților”, finanțat în cadrul celui de-al treilea program al UE pentru sănătate relevă o situație interesantă – pacienții din UE încă nu-și cunosc drepturile, inclusiv posibilitatea de a accesa serviciile de sănătate din alte state membre!  De asemenea, ei nu sunt bine informați în ceea ce privește existența Punctelor Naționale de Contact (NCP) menite să-i ajute să-și exercite drepturile în temeiul Directivei transfrontaliere a asistenței medicale.

La elaborarea lui a fost folosită o combinație de metode de cercetare, inclusiv o analiză a textelor juridice, o analiză a site-urilor web și sondaje printre pacienți privind NCP. Scopul studiului realizat de Ecorys, KU Leuven și GfK Belgium a fost de a identifica modul de îmbunătățire a nivelului actual de informații privind asistența medicală transfrontalieră disponibilă pacienților.

Studiul a constatat că, deși informațiile disponibile pentru pacienți pe site-urile NCP au fost adecvate, site-urile în sine au nevoie de îmbunătățiri, în special secțiunile privind drepturile pacienților (pentru pacienții care se internează), standardele de calitate și siguranță (tot pentru pacienții care se internează) și rambursarea cheltuielilor cu costurile de asistență medicală transfrontalieră (pentru pacienții care se externează).

Cu toate acestea, în comparație cu rezultatele studiului evaluativ (desfășurat în 2014), NCP-urile au înregistrat progrese semnificative în acest domeniu.

Acest studiu a condus, de asemenea, la dezvoltarea unui set de instrumente și materiale de instruire pentru a ajuta NCP să îmbunătățească calitatea informațiilor pentru pacienți, precum și a unui set de principii directoare și indicatori pentru stabilirea unui serviciu NCP mai uniform, centrat pe interesul pacientului și în conformitate cu cerințele legale. Aceasta va contribui la furnizarea de informații mai bune către pacienți.

 

Bogdan Guță

Sursa:http://ec.europa.eu/newsroom/sante/newsletter-specific-archive-issue.cfm?newsletter_service_id=327&newsletter_issue_id=10044&pdf=true&fullDate=Fri%2020%20Jul%202018&lang=default

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: