Politici de Sanatate

Originea etnică a tatălui ar putea influența greutatea copilul la naștere

03 iulie
09:47 2014
Originea etnică a tatălui ar putea influența greutatea copilul la naștere

Dacă citiți acest titlu cu siguranță veți fi intrigați. Însă afirmația este susținută de studii științifice. Ghidurile actuale privind greutatea la naștere sunt alcătuite pornind de la părinți vest-europeni.

Un studiu efectuat în provincia Ontario din Canada, care a inclus aproximativ 650 000 copii născuți vii, a demonstrat că bebelușii rezultați dintr-un cuplu în care ambii părinți sunt străini (născuți în altă țară) au o greutate mai mică la naștere. S-a constatat că aceștia cântăresc cu cca 6 % mai puțin decât cei născuți din doi părinți canadieni (născuți în Canada).

Copiii născuți într-un cuplu format dintr-un tată de origine străină și o mamă născută în Canada cântăresc cu un pic mai puțin decât cei născuți din doi părinți canadieni. Copiii născuțidintr-un tată canadian și o mamă de origine străină cântăresc „undeva între”, în conformitate cu cercetătorul dr. Joel Ray, de la St. Michael’s Hospital din Toronto.

Constatările acestea sugerează o legătură între etnia tatălui și greutatea la naștere a copilului său, dar nu s-a dovedit o relație cauză-efect.

Cercetări efectuate anterior de către dr. Ray au constatat că etnicitatea mamei afectează, de asemenea, greutatea la naștere a copilului.

Noul studiu a constatat că greutatea la naștere ar fi influențată și de locul în care locuiesc părinții.Copiii născuți din părinți care au trăit în cartiere cu o concentrație de oameni având aceeași origine etnicăcu a lor au avut o greutate mai scăzută la naștere decât copiii născuți din părinți canadieni.

Acest aspect a fost valabil în special pentru copiii de sex masculin, conform studiului publicat recent în Journal of Epidemiology and Community Health.

Dr. Richard Constantinescu

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: