Politici de Sanatate

OMS face noi recomandări privind antibioticele

15 iunie
09:15 2017
OMS face noi recomandări privind antibioticele

O nouă recomandare privind utilizarea antibioticelor pentru infecții comune și pentru cazuri grave se numără printre adăugările la lista de modele esențiale privind medicamentele a OMS pentru 2017. Alte adiții se referă la medicamentele pentru HIV, hepatită C, tuberculoză și leucemie.

 Lista actualizată adaugă 30 de medicamente pentru adulți și 25 pentru copii și specifică noi utilizări pentru cele 9 produse deja enumerate. Astfel s-a ajuns la un total de 433 de medicamente considerate esențiale pentru a răspunde celor mai importante nevoi de sănătate publică. Lista de Medicamente Esențiale a OMS (Essential Medicines List /EML) este utilizată de multe țări pentru a spori accesul la medicamente și a ghida deciziile cu privire la produsele pe care le asigură pentru populațiile lor.

„Medicamentele sigure și eficiente reprezintă o parte esențială a oricărui sistem de sănătate”, a declarat Dr. Marie-Paule Kieny, director adjunct al OMS pentru Sistemele de Sănătate și Inovare. „Asigurarea că toți oamenii pot avea acces la medicamentele de care au nevoie, când și unde au nevoie de ele, este vitală pentru progresul țărilor în ceea ce privește acoperirea universală a sănătății”.

 Sfat nou: 3 categorii de antibiotice

În cea mai mare revizuire a secțiunii cu antibiotice din istoria 40 de ani a EML, experții OMS au grupat antibioticele în trei categorii – ACCES, WATCH și RESERVE – cu recomandări cu privire la momentul când fiecare categorie ar trebui utilizată. Noile categorii se aplică numai antibioticelor utilizate pentru tratamentul a 21 dintre cele mai frecvente infecții generale. Dacă se dovedește a fi o împărțire utilă, ea ar putea fi extinsă în viitoarele versiuni ale EML pentru a se aplica medicamentelor ce tratează alte infecții.

Modificarea are ca scop asigurarea disponibilității antibioticelor atunci când este necesar și asigurarea că antibioticele potrivite sunt prescrise pentru infecțiile corecte. Ar trebui să sporească rezultatele tratamentului, să reducă dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente și să păstreze eficacitatea antibioticelor „de ultimă instanță” necesare atunci când toate celelalte nu dau greș. Aceste modificări sprijină Planul global de acțiune al OMS privind rezistența antimicrobiană, care urmărește să lupte împotriva dezvoltării rezistenței la medicamente prin asigurarea celei mai bune utilizări a antibioticelor.

OMS recomandă ca antibioticele din grupul ACCESS să fie disponibile în orice moment ca tratamente pentru o gamă largă de infecții comune. De exemplu, acest grup  include amoxicilina, un antibiotic utilizat pe scară largă pentru tratarea infecțiilor, cum ar fi pneumonia.

Grupul WATCH include antibiotice care sunt recomandate ca tratamente de primă sau de a doua linie pentru un număr mic de infecții. De exemplu, folosirea ciprofloxacinei, utilizată pentru a trata cistita (un tip de infecție a tractului urinar) și infecțiile tractului respirator superior (cum ar fi sinuzita bacteriană și bronșita bacteriană), ar trebui redusă dramatic pentru a evita dezvoltarea ulterioară a rezistenței.

Al treilea grup, RESERVE, include antibiotice cum ar fi colistina și unele cefalosporine care ar trebui să fie considerate opțiuni de ultimă instanță și utilizate numai în cele mai grave circumstanțe atunci când toate celelalte alternative au eșuat, cum ar fi pentru infecțiile care pun viața pacienților în pericol, apărute ca urmare a dezvoltării rezistenței bacteriilor

 Experții OMS au adăugat antibiotice la listele pentru adulți și pentru copii.

Creșterea rezistenței la antibiotice se datorează modului în care folosim aceste medicamente – și la felul în care le folosim greșit – a declarat Dr. Suzanne Hill, directorul pentru medicamente esențiale. Noua lista a OMS ar trebui să ajute planificatorii sistemului de sănătate și medicii care fac prescripții să asigure persoanelor care au nevoie de antibiotice accesul la ele, și să se asigure că le sunt oferite cele potrivite, astfel încât problema rezistenței să nu se agraveze.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: