Politici de Sanatate

OMS: bolile cu cel mai mare risc pentru sănătatea publică în 2018

15 februarie
16:34 2018
OMS: bolile cu cel mai mare risc pentru sănătatea publică în 2018

Organizația Mondială a Sănătății a publicat lista bolilor prioritare în 2018, pentru care trebuie intensificate eforturile de cercetare și dezvoltare. Bolile selecționate sunt cele care au un potențial epidemic foarte mare și reprezintă un risc pentru sănătatea publică, pentru că nu există contramăsuri sau acestea sunt insuficiente.

Bolile prioritare în acest an sunt, potrivit OMS: febra hemoragică de Crimeea- Congo (CCHF), Ebola și boala Marburg, febra Lassa, Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu ((MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), bolile cu virus Nipah și henipavirus, Febra Văii Marelui Rift, Zika, boala X.  Boala X reprezintă cunoașterea faptului că o epidemie internațională gravă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut în prezent pentru a provoca boli umane. Experții au atras atenția că pentru multe dintre bolile discutate, precum și pentru multe altele cu potențial de a provoca o urgență de sănătate publică, este nevoie de o diagnosticare mai eficientă. Medicamentele și vaccinurile existente necesită îmbunătățiri suplimentare pentru mai multe dintre bolile luate în considerare, dar care nu sunt incluse în lista de priorități. De asemenea, este necesar să se evalueze, dacă este posibil, valoarea contramăsurilor pentru bolile multiple sau pentru familiile de agenți patogeni.

HIV/SIDA și Tuberculoza nu au fost incluse în lista de priorități a anului 2018, dar OMS recunoaște că ”aceste boli continuă să pună probleme majore de sănătate publică și este necesară continuarea cercetării și dezvoltării”.

Mai multe informații găsiți AICI.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: