Politici de Sanatate

O nouă lege în spijinul sănătății

15 decembrie
16:35 2017
O nouă lege în spijinul sănătății

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii  Nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat, proiect elaborat de grupul de lucru coordonat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.

“Cadrul creat de Legea parneteriatului public-privat, o lege așteptată cu foarte mult interes de antreprenori, oferă partenerului privat siguranța și predictibilitatea realizării unor proiecte de calitate pe termen lung, realizate la timp și în bugetul agreat, proiecte de interes național și local, cum ar fi de exemplu construirea de spitale” a declarat Ilan Laufer pentru revista Politici de Sănătate.

Principalele modificări aduse Legii PPP:

– includerea posibilității pentru partenerul public de a contribui la finanțarea realizării investițiilor și din resurse financiare publice, altele decât cel din fonduri europene

–  larificarea mecanismului de analiză si aprobare a proiectelor de PPP

–  clarificarea mecanismului de notificare la INS a proiectelor de PPP

– detalierea procesului de pregătire a proiectelor și un accent mai bine conturat pe conceptul de „Value for Money” (eficiență economică și financiară)

– prin actuala formă, proiectele care demonstrează această eficiență economică și financiară pot fi promovate chiar dacă sunt bilanțiere (on-balance sheet)

– transpunerea celor mai bune practici din domeniul PPP-urilor în ceea ce privește închiderea financiară a proiectului

– alte modificări ce aduc clarificări cu privire la studiul de fundamentare, relația dintre partenerul public și instituțiile finanțatoare, tipuri de drepturi ce pot fi constituite în favoarea societății de proiect etc.

Parteneriatul public-privat este una dintre principalele modalități alternative de finanțare a proiectelor strategice de interes național, prevăzută în Programul de Guvernare 2017-2020 în responsabilitatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și a Ministerului Finanțelor Publice.

 

Modificarea Legii nr.233/2016 privind parteneriatul public-privat a fost necesară din nevoia corelării legislative a prevederilor actului normativ cu legislaţia care reglementează modalitatea de atribuire a unor contracte de parteneriat public-privat precum şi a corelării cadrului legislativ cu legislaţia naţională şi europeană referitoare la datoria publică şi deficit. Modificarea cadrului legislativ actual a urmărit, astfel, corelarea prevederilor actuale cu cele cuprinse în cele trei legi:

– Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare

– Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale

– Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii

În termen de maximum  30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor elabora normele metodologice de aplicare, ce se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

 

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: