Politici de Sanatate

O nouă eră de cercetare în industria produselor cosmetice

07 decembrie
11:38 2015
O nouă eră de cercetare în industria produselor cosmetice

După ce Uniunea Europeană a interzis cosmeticele testate pe animale în 2013, industria produselor cosmetice a căutat noi modalități de a evalua siguranța chimică. Un astfel de exemplu îl reprezintă parteneriatul public-privat cu Comisia Europeană – proiectul Seurat-1, derulat pe o perioadă de cinci ani.  Este prima inițiativă în domeniu în care grupul umbrelă din industria cosmeticelor, Cosmetice Europa, și Comisia Europeană au contribuit cu 25 de milioane euro pentru cercetarea de noi metode de testare a cosmeticelor.

„Seurat-1 reprezintă o etapă strategică importantă în eliminarea cosmeticelor testate pe animale și este o bază de pornire solidă pentru realizarea de noi inițative”, a declarat John Chave, directorul general al Cosmetice Europa.

Proiectul reunește expertiza transdisciplinară a specialiștilor în reglementare și a oamenilor de știință din peste 70 de universități, institute de cercetare și companii. Aceștia, încearcă în prezent să afle cum pot depăși fragmentarea în comunitatea de cercetare. Cosmetice Europa speră că parteneriatul nu va aduce beneficii numai industriei cosmetice, ci că acesta contribuie și la o soluție globală de evaluare a siguranței oricărui ingredient chimic. Cum multe chimicale afectează ficatul, oamenii de știință sunt deosebit de interesați să înțeleagă și să monitorizeze diferitele mecanisme de toxicitate.

„Avem nevoie de mult mai multe cercetări științifice de top. Ne-am dori să vedem oameni de știință din diferite domenii de activitate care abordează multidisciplinar această problemă extrem de complicată. Sunt necesare mai multe schimburi de experiență și mai multe parteneriate. De asemenea, vrem să vedem o validare mult mai rapidă a noilor evoluții științifice”, a declarat dr. Ruxandra Drăghia-Akli, directorul Directoratului de Sănătate din cadrul DG Cercetare și Inovare al Comisiei Europene.

La rândul său, directorul general al DG GROW, Lowri Evans, a atras atenția asupra faptului că interesul public  în testarea pe animale nu va dispărea: „Consumatorii se așteaptă ca industria să elimine toate testele pe animale, în măsura în care acest lucru este posibil. Pe de altă parte, există un paradox politic potrivit căruia, atunci când vine vorba de sănătatea umană, avem așteptări tot mai ridicate de la industrie, dar și  o toleranță scăzută față de noile produse dezvoltate. Trebuie să gestionăm acest paradox politic”.

Având în vedere că programul Seurat-1 se apropie de sfârșit, este nevoie de mai multe proiecte care să continue eforturile de a identifica noi metode de testare a produselor cosmetice.

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: