Politici de Sanatate

Notificările prin SMS îmbunătățesc tratamentul bolilor cardiovasculare

06 octombrie
11:29 2015
Notificările prin SMS îmbunătățesc tratamentul bolilor cardiovasculare

Trimiterea de mesaje text supraviețuitorilor unui atac de cord pentru a-i încuraja să facă alegeri sănătoase cu privire la stilul de viață poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, arată un nou studiu publicat în Journal of the American Medical Association.

Timp de șase luni, 350 de persoane care au supraviețuit unui infarct, dintr-un grup de aproximativ 700 de pacienți, au primit pe lângă tratamentul medical obișnuit și patru mesaje text pe săptămână. Fiecare sms conținea sfaturi pentru reducerea factorilor de risc, adaptate pacientului cu boli cardiovasculare, cum ar fi alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și fumatul. Cealaltă jumătate a grupului a primit doar tratamentul medical normal, fără nicio recomandare suplimentară.

Deși simplu, sistemul de alertă prin sms s-a dovedit a fi foarte eficient. Cercetătorii au observat o ușoară scădere a nivelului colesterolului rău și o scădere bruscă a altor factori de risc cardiovascular la pacienții care au primit mesaje text. În plus, medicii au observat și îmbunătățiri în starea psihologică a pacienților. 91% dintre cei care au primit mesaje text au spus ca s-au simțit sprijiniți în recuperarea lor,  un element esențial în oferirea unui tratament eficient.

Spre deosebire de alte programe de sănătate bazate pe aplicațiile mobile, pacienții au nevoie doar de un telefon mobil pe care să poată primi sms-urile. Și un alt argument în favoarea inițiativei îl reprezintă costurile mici: cercetătorii australieni au estimat costul total al programului la doar 10 euro per pacient.

Din ce în ce mai mulți pacienți cu boli cronice utilizează aplicații pentru smartphone-uri și tablete pentru a-și ușura tratamentul. Se estimează că 71% dintre cetățenii din Franța și Marea Britanie dețin în prezent smartphone-uri, iar acest procent este așteptat să crească la peste 80% în următorii doi ani.

Aproximativ patru milioane de persoane din Europa și 1,5 milioane în Uniunea Europeană mor în fiecare an din cauza bolilor de inimă, conform statisticilor oferite de Rețeaua Europeană a Inimii (EHN – European Heart Network) și Societatea Europeană de Cardiologie (ESC). Cele mai frecvente forme de boli cardiovasculare sunt boli coronariene și accidentul vascular cerebral.

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: