Politici de Sanatate

Noile obiectivele din procesul „fast forward” al ANMDM

29 iulie
17:46 2019
Noile obiectivele din procesul „fast forward” al ANMDM

La 6 luni de la preluarea mandatului, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale face primele declarații despre reorganizarea Agenției, dar și despre obiectivele pentru perioada imediat următoare. “Într-un timp destul de scurt am reușit să conturăm un viitor optimist al Agenției, în ciuda întârzierilor acumulate de-a lungul perioadei 2016-2018. Mai mult decât atât, putem vorbi deja în prezent de creșteri și recuperări substanțiale. Spre exemplu, în prima jumătate a anului 2019 am înregistrat o evoluție lunară de 873% comparativ cu perioada 2016-2018 în ceea ce privește finalizarea dosarelor pentru autorizări și reînnoiri prin Procedură Națională” a declarat Marius Șișu pentru revista Politici de Sănătate. El a mai explicat faptul că aceste creșteri sunt rezultatul unei abordări diferite a proceselor interne, unei bune planificări a activității, a unor obiective foarte clare susținute de către toți angajații ANMDM și a deschiderii în comunicare cu piața farma și asociațiile de pacienți pentru a le înțelege problemele și nevoile cu care se confruntă.

Activitatea Agenției se pare că a atras atenția inclusiv unor companii partenere de studii clinice din Germania, care scriu că “în ultimii ani, companiile farmaceutice au trebuit să se confrunte cu timpi de răspuns imprevizibili și din ce în ce mai lungi pentru aprobările pentru studiile clinice din România. Ca urmare, numărul studiilor clinice din România a scăzut în mod clar. Acum, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a publicat cifre foarte încurajatoare care arată o creștere semnificativă a aprobărilor studiilor clinice în 2019 datorită unui proces de restructurare în curs de desfășurare care a început în 2018”.

Procesul de restructurare demarat în 2018 a fost condus de Adriana Cotel, fostul președinte al Agenției, care anunța atunci demararea unui proces de eficientizare și transparentizare a activității Agenției. La final de mandat Cotel prezenta o creștere impresionantă a numărului de autorizări și evaluări și afirma, la acel moment, că este abia începutul unui proiect de succes și  că ritmul  alert în care s-a lucrat va rămâne o constantă pentru Agenție.

Conform declarațiilor șefului ANMDM, Marius Șisu, lucrurile ar urma să fie și mai bune o dată cu noile angajări planificate pentru perioada imediat următoare. “Sunt bucuros că pe durata mandatului meu a fost promulgată Legea 134/2019 privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, precum și pentru modificarea unor acte normative. În acest context, Agenția va căpăta forțe proaspete” a mai adăugat Marius Șișu.

Unul dintre obiectivele importante pe care președintele Agenției îl anunță pentru perioada imediat următoare este poziționarea României între țările de interes pentru companiile ce desfășoară studii clinice și activitate de cercetare. În acest fel, spune Marius Șisu, pacienții români ar putea avea acces la tratamente inovatoare care le pot salva viața.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: