Politici de Sanatate

Noi abordări terapeutice ale cancerului la copii

10 februarie
11:46 2016
Noi abordări terapeutice ale cancerului la copii

Cea mai revoluţionară tehnologie de radioterapie în tratamentul cancerului, sistemul TrueBeam, este acum disponibilă şi pentru copiii cu boli oncologice. Noua terapie oferă o mai bună focalizare a fasciculului de radiaţii, reduce durata, dar şi numărul de sesiuni de tratament şi este folosită pentru tratarea tuturor tipurilor de cancer cu indicaţie radioterapeutică. Printre cancerele cu indicaţie pentru acest tip de radioterapie se află și patologia aferentă sferei cerebrale și regiunii spinale, susține dr. Cristina Berteanu, director medical, Centrul Medical Neolife București.

Câți pacienți români au beneficiat de această metodă de tratament, până în prezent?

În Clinica Neolife, de la începutul activităţii, respectiv luna aprilie 2014, în Departamentul de radioterapie au fost trataţi aproximativ 800 de pacienţi.

Care a fost raportul între cei care au plătit și cei care au beneficiat gratuit de acest tratament, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate?

Radioterapia este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu excepţia radioterapiei stereotaxice, prin Programul Naţional de Radioterapie, care face parte din Programul Naţional de Oncologie, în limita fondurilor alocate. Dacă aceste fonduri s-au epuizat, atunci pacienţii care doresc să înceapă tratamentul cât mai repede trebuie să-şi achite radioterapia integral, iar costul diferă în funcţie de numărul de şedinţe necesare.

Din cei 800 de pacienți care au beneficiat de tratamentul radioterapic, doar 50 au fost în regim  privat.

Înțeleg că, mai nou, tehnologia poate fi recomandată și copiilor diagnosticați cu cancer. Ne puteți spune exact ce fel de afecțiuni oncologice ale copilului pot fi tratate și în ce condiții?

La Neolife putem trata orice formă de cancer, atât la adulţi, cât şi la copii, sigur că aceștia trebuie să aibă indicaţie de radioterapie. Particularitatea pe care o oferim noi, conform standardelor internaţionale, este abordarea multidisciplinară. Fiecare caz este prezentat într-o comisie multidisciplinară şi este luată cea mai bună decizie terapeutică. De asemenea, realizăm două tehnici de radioterapie care reprezintă standardul de tratament în anumite localizări, respectiv IMRT (radioterapie cu intensitate modulată) și stereotaxie. În cazul pacienţilor oncologici copii, oferim şi anestezie atunci când este cazul, mă refer aici la copiii sub 5 ani, care nu cooperează. Până în prezent, am tratat cu rezultate bune tumori cerebrale (glioame de trunchi cerebral, meduloblastoame, meduloepitelioame, PNET), nefroblastom, limfom Hodgkin, la copiii cu vârste între 3 și 15 ani.

Aveți în plan să oferiți noi tehnici de tratament în 2016? Care sunt acestea?

Pentru 2016 ne propunem să dezvoltăm radioterapia stereotactică fracţionată, radiochirurgia şi brahiterapia 3D, care aduc o şansă în plus în tratamentul complex al cancerului. Brahiterapia reprezintă radioterapia în contact sau în imediata apropiere cu formaţiunea tumorală prin montarea unor aplicatori. Aceasta este cel mai des folosită în sfera genitală, în special în cancerele de col uterin sau endometru, dar şi în alte tipuri de cancer, cum ar fi  cancerul de prostată sau cancerele ORL. Particularitatea brahiterapiei 3D faţă de cea 2D constă în achiziţia de imagini care se face cu ajutorul unui CT sau RMN, în felul acesta vizualizându-se mult mai bine poziţia aplicatorilor şi, totodată, putem să „modelăm” doza de radiaţie în anumite zone şi să protejăm organele la risc.

De asemenea, ne propunem să dezvoltăm conceptul de abordare integrată a pacientului cuprinzând prevenţia, diagnosticul, tratamentul, recuperarea şi reintegrarea socială a pacienţilor.

Particularităţi ale radioterapiei cu True Beam în Clinica Neolife

– fuziune de imagini CT Simulare cu PET‑CT/ RMN pentru planul de tratament;

– imagistică pentru poziţionare (Portal Imaging): KV-KV, CBCT;

– controlul calităţii (QA) pentru fiecare plan de tratament;

– verificările zilnice şi lunare ale acceleratorului şi sistemului imagistic aferent;

– analgo-sedare pentru toate aplicaţiile de brahiterapie şi pentru pacienţii pediatrici trataţi cu radioterapie externă;

– IMRT-VMAT(ARC Therapy);

– radiochirurgie, stereotaxie (SBRT).

Aura Caragioiu — Frăţilă

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: