Politici de Sanatate

NHS și NICE lucrează la un nou Fond al medicamentelor oncologice

24 noiembrie
14:38 2015
NHS și NICE lucrează la un nou Fond al medicamentelor oncologice

Sistemul național de sănătate din Marea Britanie (NHS) şi Institutul Național de Sănătate și Excelență (NICE) au început consultările privind realizarea unui nou Fond al medicamentelor oncologice (CDF – Cancer Drugs Fund). Fondul oferă tratamente care nu au fost aprobate de NICE și care nu sunt în mod curent subvenționate de NHS, iar în ultima vreme a fost aspru criticat pentru costurile foarte mari generate.

Perioada de consultări va dura 12 săptămâni și constă în analizarea propunerilor privind noul mod de funcționare al Fondului medicamentelor oncologice. Se dorește crearea unui sistem care surprinde date și informații privind noile medicamente și alte tehnologii pentru a dezvolta o bază de dovezi mai solide. Concret, se dorește ca CDF să devină un fond de acces bine controlat pentru noile medicamente oncologice, astfel încât să ofere acces rapid la medicamentele promițătoare, dar pentru care nu există suficiente dovezi științifice. Acest sistem cu criterii clare de intrare și ieșire va funcționa începând cu aprilie 2016.

Conform noilor propuneri, toate medicamentele oncologice noi vor primi trei tipuri de răspuns din partea experților: aviz favorabil, un aviz temporar care va permite finanțarea medicamentului pentru o perioadă limitată de timp, fie un răspuns negativ, în termen de 90 de zile de la acordarea autoziației de punere pe piață.

Noul CDF va colecta informații importante cu privire la beneficiile pe termen lung, care nu pot fi disponibile la momentul acordării licențelor, explică directorul executiv al NICE, Sir Andrew Dillon: „Prin aceste propuneri comune ne vom asigura că Fondul este utilizat pentru a oferi pacienților medicamente promițătoare, la un cost care reflectă incertitudinea cu privire la eficacitatea și cost-eficiența lor, generând în același timp date suplimentare pentru a ajuta NHS să ia o decizie pe termen lung referitoare la cum să le folosească”.

La rândul său, Simon Stevens, directorul executiv al NHS Anglia, a declarat că „în următorii cinci ani vor apărea mai multe medicamente oncologice noi la prețuri enorme, dintre care unele vor aduce progrese terapeutice majore, în timp ce altele nu vor oferi beneficii suplimentare. Noul Fond oferă o cale prin care putem selecta medicamentele eficiente, astfel încât pacienții din Anglia să aibă acces mai rapid la tratamente noi cu adevărat promițătoare”.

Fondul medicamentelor oncologice a fost înființat în 2011 pentru a finanța medicamentele care nu sunt aprobate de NICE.

Sursa: www.nice.org.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: