Politici de Sanatate

Neurochirurgie la standarde germane

07 iunie
10:09 2018
Neurochirurgie la standarde germane

Cursul de Neurochirurgie Româno-German, fondat de dr. Adrian Cristescu (București) și prof. dr. Jurgen Piek (Rostock), a ajuns anul acesta la cea de-a 22-a ediție, fiind organizat, între 19 și 21 aprilie, la Cluj-Napoca. Manifestarea a adunat 221 participanți din 8 centre medicale din țară, de la studenți până la medici specialiști și profesori universitari.

Unul dintre elementele centrale ale evenimentului a fost prezența celor șase profesori universitari și doctori din Germania: prof. dr. Jurgen Piek (Rostock), prof. dr. Friedhelm Brassel (Duisburg), prof. dr. Uwe Kehler (Hamburg), prof. dr. Jan Regelsberger (Hamburg), asist. univ. dr. Carla Jung (Heidelberg) și dr. Roxana Mittler-Matica (Neuwied). Dintre specialiștii români s-au remarcat prof. dr. Ștefan Florian (Cluj), dr. Stanca Pleș (Timișoara), dr. Adrian Bălașa (Târgu Mureș) și prof. Alexandru Vlad Ciurea (București).

”Discuțiile au avut un nivel deosebit și au fost interactive, ceea ce a reprezentat un plus pentru studenți și rezidenți. Activitatea a fost tot timpul extrem de colegială și amabilă, cu interacțiuni continue între auditoriu și lectori. Anul acesta s-a discutat despre patologia vasculară cerebrală extrem de intensiv.  Menționăm activitatea deosebită a neurochirurgilor tineri din cadrul Young Neurosurgical Corner. Suportul oferit de Universitatea de Medicină și Farmacie <Iuliu Hațieganu>  și MedEvents a fost total, acestea fiind implicate atât în organizare, cât și în activitățile cultural-turistice și, desigur, oferind facilitățile necesare desfășurării activităților neurochirurgicale. Considerăm că aceste cursuri ridică rapid nivelul României în domeniul neurochirurgiei și ne apropie mai mult de standardele Germane în medicină, renumite nu doar în Europa, cât și la nivel global”, a declarat prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea PhD. MSc.

Neurochirurgia reprezintă o specialitate extrem de dificilă ce prezintă multiple probleme, atât intra, cât și postoperatorii. Față de alte specialități medicale, neurochirurgia s-a dezvoltat ca o specialitate independentă destul de târziu – la sfârșitul secolului XIX. Aceasta s-a desprins cu dificultate din cadrul neurologiei, întrucât personalitățile neurologice au dominat activitatea neurochirurgicală.

”Contribuția lui Harvey Cushing (1869-1939), urmată de activitatea neobosită a lui Walter Dandy (1886-1946), a contat în mod esențial în dezvoltarea acestei specialități. Desigur, nu trebuie să uitam și de celelalte școli europene de neurochirurgie care s-au conturat treptat: Fedor Krause (Germania), Clovis Vincent și Thierry de Martel (Franța), Francesco Durante (Italia), etc. Actualmente, neurochirurgia europeană are noi fațete evolutive, întrucât progresele în diagnostic și tratament sunt impresionante. În diagnostic se folosesc zilnic RMN-ul și CT-ul ca investigații „golden standard” cu toate facilitățile posibile. În ceea ce privește evoluția tratamentului, blocurile operatorii sunt dotate cu multiple facilități: neuronavigație, fixatoare Mayfield, CT intraoperator C-arm, MRI postoperator, microscop operator tip Pentero/Kinevo 900, etc.”, a afirmat stud. med. Andrei Alexandru Marinescu.

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: