Politici de Sanatate

Medicul Alexandru Velicu, noul presedinte al ANMDM

03 ianuarie
23:39 2018
Medicul Alexandru Velicu, noul presedinte al ANMDM

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) are de astazi un nou presedinte. Este vorba despre medicul Alexandru Velicu, cel care pana acum a ocupat functia de vicepresedinte al acestei institutii. Numirea a fost facuta printr-un ordin semnat de ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Care sunt prioritatile noului presedinte pentru perioada imediat urmatoare, cititi mai jos intr-un scurt interviu acordat in exclusivitate revistei Politici de Sanatate.

Cum explicati aceasta schimbare brusca in conducerea ANMDM? 

Recunosc faptul ca nu vizam aceasta functie. Dupa cum am zis de la bun inceput, de cand am pasit pentru prima data in Agentie, sunt un om de echipa si tot ce mi-am dorit a fost sa lucrez cat mai bine impreuna cu toti specialistii pe care i-am gasit aici. Alaturi de ei am descoperit lucruri noi, specifice activitatii unei agentii nationale a medicamentului si mi-am adus aportul avand in vedere expertiza pe care am acumulat-o in cariera profesionala de pana acum. Sigur ca aceasta responsabilitate ma onoreaza. As vrea ca prin ceea ce fac sa ajut cat mai multi pacienti, pe de o parte, iar pe de alta parte, impreuna cu colegii mei, imi doresc sa ducem la bun sfarsit proiectele asumate.

Care ar fi, in viziunea dumneavoastra, un top al prioritatilor pentru perioada imediat urmatoare?

Prioritara acum este Ordonanta de Urgenta care vizeaza organizarea, functionarea, regimul de salarizare si multe alte aspecte care tin de buna functionare a Agentiei, la care se adauga proiectele in care ne-am implicat deja cu totii inca de anul trecut.

O alta prioritate este sa dezvolt Serviciul de Studii Clinice. Am ridicat aceasta problema si in cadrul mesei rotunde care a avut loc la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, eveniment la care m-ati invitat, si unde am tras un semnal de alarma asupra faptului ca in acest moment sunt doar doi oameni si jumatate care isi desfasoara activitatea in cadrul acestui Serviciu. Este obligatoriu sa dezvoltam acest Serviciu care aduce contributii majore atat pacientilor, cat si profesionistilor din sistemul sanitar, iar ca acest lucru sa devina realitate trebuie sa gasim si sa formam viitorii specialisti.

Ce anume trebuie imbunatatit in functionarea Agentiei?

In primul rand, sunt multe dosare ce tin de punerea pe piata a medicamentelor depuse cu foarte mult timp in urma, dosare ce sunt in continuare in proces de evaluare si pentru care nu am identificat inca motivele pentru care nu s-au finalizat. Vorbim, dupa cum bine stiti, despre punerea pe piata a mai multor medicamente esentiale pentru pacienti. Sunt multe probleme, depinde de natura lor. Pot sa va spun ca in ceea ce priveste Departamentul de Proceduri Europene, unde calendarul este deja stabilit de Agentia Europeana a Medicamentului, lucrurile sunt foarte clare si termenele sunt respectate, in timp ce in cadrul Departamentului de Procedura Nationala activitatea trebuie imbunatatita.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: