Politici de Sanatate

Medicina regenerativa – medicina viitorului

16 iunie
12:40 2014
Medicina regenerativa – medicina viitorului

Peste 150 de profesionisti din domeniul medical au participat la prima Conferinta organizata de Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie regenerativa ce a avut loc in data de 12 iunie a.c la Academia Romana. „Peste 20% din medicina va fi in zece ani medicina regenerativa, a declarat copresedintele Consiliului Stiintific al SIMCR, Prof. dr. Alt Eckhard.

Profesorul de medicina la Tulane University din New Orleans, SUA, a afirmat ca in SUA si Germania a fost facut transplant cu celule stem pentru pacienti cu artroza iar rezultatele imagistice la patru saptamani au aratat ca zona s-a regenerat.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

La randul sau, vicepresedintele Consiliului stiintific al SIMCR, Prof.dr. Irinel Popescu a afirmat ca Romania in unele domenii ale medicinii regenerative „este foarte aproape sau chiar acolo, in altele este inca departe”.

„Medicina regenerativa este o sintagma care acopera multe arii si in unele celulele stem si-au gasit aplicatii in homeopatii maligne si se fac zi de zi tratamente cu astfel de celule. In alte tipuri de afectiuni se incearca utilizarea lor pentru regenerarea unor organe bolnave cum ar fi ficatul cirotic sau cum ar fi pancreasul la pacientii cu diabet si deocamdata cu rezultate preliminare. Dincolo de celulele stem avem ariile de regenerare tisulare si de bioinginerie in care s-au creat tesuturi artificiale. In momentul de fata, chiar si un organ care este traheea si care a fost implantat cu succes si se spera in viitor ca inclusiv chirurgii de transplant vor avea organe disponibile create prin acest tip de bioinginerie, care vor permite efectuarea operatiilor de transplant in mod programat. De asemenea, tratamentul antiimbatranire este inclus in aceasta zona de terapii regenerative si aici rezultatele sunt inca la inceput. In Romania suntem mai curand in stadiul de a aplica unele dintre cuceririle deja efectuate ale stiintei”, a spus Prof. dr. Irinel Popescu.

Medicul a dat exemplul unui cercetator din Coreea care a incercat sa „fabrice” dovezi in cercetarea cu celule stem pentru a convinge comunitatea stiintifica.

„Este regretabil ca in stiinta unii oameni au incercat sa fabrice astfel de dovezi sperand ca vor convinge comunitatea stiintifica. Ulterior lucrarile au fost retrase, s-a dovedit ca nu aveau o baza solida, ba mai mult, s-a dovedit ca rezultatele fusesera cumva cosmetizate, ca sa nu spun masluite si acest fenomen este regretabil si trebuie foarte bine controlat. De aceea in stiinta internationala exista o foarte atenta supraveghere a tot ceea ce se publica pentru a impiedica astfel de fenomene”, a afirmat Prof. dr. Irinel Popescu.

Prof. asoc. Dana Jianu, copresedinte SIMCR, a explicat ca tesutul adipos contine foarte multe celule stem iar acestea exista in cantitati suficiente la toti pacientii. Ea a vorbit despre experimentul realizat in Romania pe un caine, caruia, dupa un model din SUA, i s-au injectat celule stem in articulatii. „Dupa cum s-a vazut, acest tratament a fost incununat de succes, pentru ca la o luna si jumatate suferinta cainelui s-a diminuat, mobilitatea a crescut, nu mai are nevoie de tratamente inflamatorii, care sunt costisitoare”, a spus Prof. Jianu.

Pe de alta parte, Acad. Maya Simionescu a afirmat ca celulele stem se utilizeaza mai ales in strainatate in infarctul de miocard si la noi in tara s-a incercat injectarea celulelor stem pentru tratamentul unor afectiuni cardiace.

„Celulele stem au capacitate extraordinara de diferentiere. Este o celula multipotenta, are potential extraordinar. In lume se incearca sa i se creeze conditiile ca sa diferentieze in celula de care ai nevoie”, a explicat Acad. Maya Simionescu.

Ea a atras atentia ca in toate aceste cercetari trebuie prudenta si sa se respecte normele de etica.

„In strainatate s-a facut un fel de business. In Germania exista un sistem in care se face transplant de celule stem. Inca nu dau rezultatele care trebuie, dar e un business foarte bun. (…) A fost un grup din Europa, foarte bun si foarte puternic, care a aratat celule stem progenitoare in inima care pot sa produca cardiomiocite. Dupa cativa ani au retras lucrarea pentru ca acele rezultate nu au mai putut fi reproduse. Deci, trebuie o grija foarte mare”, a spus Acad. Simionescu.

La randul sau, Dr. Dan Jinga a sustinut ca atunci cand apar terapii noi, speranta se indreapta catre acestea in cazul bolilor oncologice.

„Introducerea terapiilor genetice, celulare, cu celule stem este interesanta, dar este in afara standardelor actuale. Se desfasoara de-a lungul unor ani buni de cercetare, numai in laboratoare acreditate, in centre acreditate, numai in cadrul unor studii clinice care presupun informarea si acceptul pacientului si respectarea unor conditii de etica. Dupa cum merg lucrurile probabil va constitui o problema a viitorului, nu cred ca se va intampla in urmatorii cinci-sase ani”, a afirmat Dr. Jinga.

El a precizat ca terapia genetica a fost introdusa in 1990 si ea nu este inca standard actual, „desi s-au facut progrese, desi sunt cercetari, desi sunt pacienti implicati, pentru a introduce o terapie experimentala, intr-un standard e nevoie de o validare larga”.

Sursa: Agerpres

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: