Politici de Sanatate

Maternitățile din Sfântu Gheorghe și Mircurea Ciuc – dotate cu echipamente performante

17 februarie
17:19 2015
Maternitățile din Sfântu Gheorghe și Mircurea Ciuc – dotate cu echipamente performante

Secțiile de neonatologie ale spitalelor județene de urgență din Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc au primit echipamente moderne în valoare de 15.500 de euro, prin campania „Grijă pentru Copii”.

Concret, secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântul Gheorghe a fost dotată cu un incubator de ultimă generație pentru tratarea copiilor prematuri, în valoare de 7.500 euro. Anul trecut, în maternitatea din Sfântul Gheorghe s-au născut 1.002 bebeluşi, din care 96 prematur. Aceștia din urmă sunt cei care necesită îngrijire specială în secţiile de terapie intensivă neonatală.

„Incubatoarele reprezintă «coloana vertebrală» a oricărei maternități. Cu ajutorul lor, monitorizăm temperatura, greutatea și starea de sănătate a bebelușilor, iar aceștia se bucură de un mediu sigur, cald, în care se pot dezvolta ca orice copil născut la termen. Mulțumim organizației SalvațiCopiii că s-a gândit la noi și ne-a inclus în programul național de reducere a mortalității infantile”, a declarat Andras-Nagy Robert, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”.

De asemenea, secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc a fost echipată cu o lampă fototerapie şi un bilirubinometru, cu o valoare totală de 8.000 euro.

România – fruntașă la mortalitatea infantilă

România se menţine în continuare pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Asta în condițiile în care o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante, susțin reprezentanții Salvați Copiii. Îngrijorător este că, în județul Covasna, rata mortalităţii infantile a depășit media națională în 2013, ajungând la un nivel de 10,9‰.

„De trei ani depunem eforturi constant să atragem atenția asupra acestei tragedii care se desfășoară sub ochii noștri: îngrijirea precară a copiilor născuți înainte de termen, ceea ce duce, an de an, la menținerea acestor statistici triste. Apelăm din nou la publicul larg să ni se alăture în acest demers, fie prin redirecționarea formularelor 2% către organizația noastră, fie trimițând mesaje la numărul 8833, fie prin donații directe”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizației Salvaţi Copiii.

La rândul său, Amalia Năstase, ambasadoarea Programului național de reducere a mortalității infantile, amintește că „supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre problemele dramatice ale României şi trebuie să fie priorităţi pentru noi toţi”.

Până în prezent, 54 de maternități din 33 de județe au fost dotate cu echipamente medicale performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur în valoare de 4.800.000 lei, în cadrul campaniei pentru reducerea mortalității infantile, demarată în octombrie 2012 de Organizația Salvați Copiii.

Sursa: Salvați Copiii

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: