Politici de Sanatate

Măsuri pentru îmbunătățirea accesului bolnavilor la tratament

05 septembrie
15:09 2017
Măsuri pentru îmbunătățirea accesului bolnavilor la tratament

Asociațiile de pacienți și industria farmaceutică avertizează că bolnavii români se vor confrunta din nou cu dispariția de medicamente ieftine de pe piață.

Conform CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente ce riscă să dispară de pe piață în perioada următoare sunt medicamente cu prețul mai mic de 25 de lei. Multe dintre aceste generice sunt produse în România, de producători români.

În acest context, reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) consideră că este nevoie de o schimbare a politicilor de sănătate care să asigure un acces mai bun al pacienților la tratament.

APMGR a solicitat Guvernului ca imediat să dispună:

  • Un audit independent la CNAS pentru a se verifica folosirea banului public, inclusiv prin verificarea și transparentizarea datelor folosite în calculul taxei clawback;
  • Suspendarea imediată a plății taxei clawback pentru medicamentele generice, pentru a se asigura că medicamentele esențiale pentru milioane de pacienți rămân pe piață, iar locurile de muncă din industria locală sunt păstrate. APMGR reamintește că medicamentele generice au, în general, preț redus, sunt folosite în special de bolnavii cronici, de persoanele în vârstă, și se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator. (V.G)

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: