Politici de Sanatate

Marius Șișu, ANMDMR – raportul de activitate pe prima jumătate de an

06 august
17:40 2019
Marius Șișu, ANMDMR – raportul de activitate pe prima jumătate de an

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a făcut public primul său raport de activitate. Cifrele arată că după jumătate de an de mandat, Agenția a ajuns, în luna iulie 2019, la 278 de dosare întârziate, de la 1415 câte erau în luna ianurie a acestui an. Aceste dosare fac parte din rândul autorizărilor și a reînnoirilor din cadrul procedurii de autorizare națională iar conform cifrelor furnizate, Agenția a soluționat lunar câte 198 de astfel de dosare, o medie de peste 10 ori mai mare față de anul 2018 (15 dosare/lună) sau 2017 (22 dosare/lună) și de șase ori mai mare față de anul 2016 (32 dosare/lună).

“Aceste cifre nu înseamnă doar birocrație, ci fac referire în mod direct la tratamente pentru afecțiuni precum cele din oncologie, hematologie, boli infecțioase, diabet, oftalmologie, reumatologie, alergologie, gastroenterologie sau dermatologie” a declarat pentru revista Politici de Sănătate președintele ANMDMR, Marius Șișu.

În primul semestru din acest an ANMDMR a mai finalizat 276 de dosare în cadrul procedurii de autorizare europene, 58 de dosare de Evaluare a Tehnologiilor de Sănătate (HTA), 79 de dosare de studii clinice, restul fiind dosare de inspecție farmaceutică (92 – BPD & GMP, 645 – farmacii).

“Așa cum am mai spus, cifrele înseamnă sănătate, iar sănătatea este despre oameni. Cu alte cuvinte, recuperarea întârzierilor prin evaluarea unui număr record de dosare într-un timp atât de scurt reprezintă mai multe șanse pentru pacientul român de a aavea acces la tratamente inovatoare. Iar acest lucru este echivalent cu îmbunătățirea calității vieții pacientului. Mai mult decât atât,  dacă ne referim la studii clinice sau evaluarea tehnologiilor medicale, evoluția cifrelor reflectă chiar șansa la viață” a mai spus președintele ANMDMR.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: