Politici de Sanatate

Mai puține tratamente pentru epilepsie în țările cu venituri mici

21 iunie
12:40 2019
Mai puține tratamente pentru epilepsie în țările cu venituri mici

Trei sferturi dintre persoanele care trăiesc cu epilepsie în țările cu venituri mici nu primesc tratamentul de care au nevoie, având un risc crescut de deces prematur și o viață sub semnul stigmei. Epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel mondial, afectând, la nivel global, în jur de 50 de milioane oameni de toate vârstele. Riscul de deces prematur la persoanele cu epilepsie este de până la de trei ori mai mare față de populația generală. Viața persoanelor cu epilepsie este adesea afectată de stigmatizare, discriminare și încălcarea drepturilor omului. Potrivit datelor statistice, 80% dintre persoanele cu epilepsie trăiesc în țări cu venituri mici și medii, majoritatea neavând acces la tratament. Acest lucru se întâmplă în ciuda disponibilității unor medicamente eficiente care pot costa doar 5 dolari SUA pe an. Lipsa de inițiativă în abordarea problemei accesului la tratament a persoanelor cu epilepsie are consecințe asupra vieții și bunăstării populației și asupra dezvoltării sociale și economice.

Sunt doar câteva din constatările publicate în raportul  „ Epilepsy – A public health imperative”, lansat pe 20 iunie de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și organizațiile neguvernamentale pentru epilepsie – Liga Internațională împotriva Epilepsiei și Biroul Internațional pentru Epilepsie. Raportul  prezintă și dovezi încurajatoare – aproape un sfert din cazurile de epilepsie pot fi prevenite și 70% dintre persoanele cu epilepsie pot trăi fără convulsii cu medicamente ieftine și eficiente. De asemenea, este prezentată situația din mai multe țări unde s-a dovedit că  este fezabil să se integreze epilepsia în asistența medicală primară și, astfel, să se asigure că toate persoanele cu epilepsie au acces la tratament și servicii de calitate și accesibile.

Stigma asociată cu epilepsia este unul dintre principalii factori care împiedică persoanele să caute tratament. Mulți copii cu epilepsie nu merg la școală, iar adulților li se refuză munca, dreptul de a conduce vehicule și chiar de a se căsători. Aceste încălcări ale drepturilor omului trebuie să se termine, avertizează raportul.  Campaniile publice de informare în școli, locuri de muncă și comunitatea mai largă pentru a reduce stigmatizarea și introducerea legislației pentru a preveni discriminarea și încălcarea drepturilor omului sunt, de asemenea, elemente importante ale campaniilor de  sănătate publică.

Cauzele epilepsiei includ leziuni în timpul nașterii, leziuni cerebrale traumatice, infecții ale creierului (cum ar fi meningita sau encefalita) și accident vascular-cerebral. Se estimează că 25% din cazuri pot fi prevenite. Intervențiile eficiente pentru prevenirea epilepsiei pot fi furnizate ca parte a răspunsurilor mai largi ale sectorului sănătății publice în îngrijirea sănătății materne și a nou-născuților, controlul bolilor transmisibile, prevenirea accidentelor și sănătatea cardiovasculară.  Screening-ul pentru complicațiile sarcinii și prezența însoțitorilor de naștere instruiți pot ajuta la prevenirea rănirii în timpul nașterii. Alte măsuri care pot reduce numărul cazurilor de epilepsie sunt: imunizarea împotriva pneumoniei și a meningitei, programe de control al malariei în zone endemic, inițiative de reducere a accidentelor rutiere, a violenței și a traumatismelor, intervențiile specialiștilor în comunități pentru a preveni hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea și consumul de tutun.

Raportul OMS este disponibil AICI.

 

Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: