Politici de Sanatate

Lacunele în accesul la tratament subminează acoperirea cu servicii de sănătate în țările UE

02 decembrie
18:05 2019
Lacunele în accesul la tratament subminează acoperirea cu servicii de sănătate în țările UE

Lacunele în accesibilitatea asistenței medicale și lipsa de date afectează acoperirea universală a sănătății în Uniunea Europeană (UE), spun State of Health in the EU Country Health Profiles and Companion Reports.
Profilele, lansate astăzi de Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor a Comisiei Europene (DG SANTE), au fost elaborate de Observatorul European al OMS pentru sisteme și politici de sănătate și de Organizația pentru cooperare și dezvoltare economică. Raportul însoțitor, publicat și de DG SANTE, prezintă concluziile clare ale Profilurilor – faptul că accesul la îngrijirea sănătății rămâne o provocare în fiecare țară UE.

Publicat la fiecare doi ani, acest proiect oferă informații despre sistemele de sănătate din întreaga UE. Acesta completează cel de-al treisprezecelea program general de muncă al OMS (GPW 13) și se concentrează pe sprijinirea statelor membre în realizarea unei acoperiri de sănătate universale. Costurile, timpul de așteptare și distanțele de călătorie pentru a avea acces la îngrijiri medicale sunt barierele clasice. Raportul Companion, bazat pe raportul Observatorului European care va fi publicat în curând „Lacune în acoperirea și accesul în Uniunea Europeană”, analizează în continuare provocările. Acesta arată că nu numai populațiile rurale, ci și populațiile periferice ies din sfera îngrijirilor în masă. Cei care sunt mai în vârstă, mai puțin mobili, mai vulnerabili sau care trăiesc în inima zonelor urbane, dar la marginea societății, se confruntă cu toate dificultățile de acces în cel puțin jumătate din toate statele membre UE. De asemenea, rezidenții sunt excluși de la acoperirea normală a sănătății într-o treime din statele membre; refugiații și persoanele fără adăpost suferă în special de lipsa accesului.

La începutul acestui an, activitatea OMS dedicată plăților din bugetul propriu pentru îngrijirea sănătății a explicat modul în care barierele de acces pot duce la cheltuieli catastrofice pentru familiile europene. Acoperirea universală a sănătății nu protejează doar indivizii și familiile de impactul financiar pe termen lung, ci oferă și asigurarea – acest lucru previne nesiguranța și anxietatea, stimulând în același timp bunăstarea societății.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: