Politici de Sanatate

Jeremy Hunt asigură tinerii medici că nu suferi reduceri salariale

09 octombrie
11:33 2015
Jeremy Hunt asigură tinerii medici că nu suferi reduceri salariale

Pentru a evita o eventuală grevă a celor 53.000 de medici tineri din Marea Britanie, secretarul Ministerului Sănătăţii, Jeremy Hunt (foto), a fost forțat să revină asupra propunerilor la noul contract de muncă al medicilor britanici, care vizau creșterea numărului de ore de muncă și reducerea salariilor. Mișcarea secretarului de sănătate este menită să calmeze furia tinerilor medici privind anunțul impunerii noilor termeni și condiții la contractul colectiv de muncă. Concret, Jeremy Hunt asigură medicii britanici că nu vor avea salarii mai mici și că nu vor fi nevoiți să lucreze suplimentar.

Hunt susține că este dispus să-și reconsidere planul său de a regândi programul de lucru pentru ziua de sâmbătă, de la 7.00 la 22.00, ca parte a unui program normal de lucru pentru medicii tineri, pentru care aceștia urmau să fie plătiți la cota standard. El a promis, de asemenea, că stimulentele financiare existente pentru medicii tineri care și-au obținut recent specializarea în medicina de urgență sau medicină generală – două zone în care există un deficit de specialiști – vor continua.

„Regret disconfortul cauzat medicilor tineri, care au fost induși în eroare de calculatorul de pe site-ul BMA (Asociația Medicală Britanică, n. red.) să creadă că salariilor lor vor fi reduse cu 30% și că vor fi nevoiți să lucreze mult mai multe ore în fiecare săptămână. Am cerut angajatorilor NHS să realizeze detaliile noului contract de muncă în așa fel încât să se asigure că marea majoritate a medicilor tineri vor fi cel puțin la fel de bine plătiți ca și până acum. Știu că propunerea actuală nu oferă protecție personalului care riscă să primească un salariu mai mic odată ce-și schimbă locul de muncă, însă printr-un acord la noul contract suntem dispuși să luăm în considerare o astfel de măsură de protecție pentru medici. În orice caz, eu vă garantez că salariul mediu pentru medicii tineri nu va fi redus”, susține Jeremy Hunt într-o scrisoare detaliată pe care i-a trimis-o președintelui Comitetului de medici tineri din cadrul BMA, dr. Johann Malawana.

În ceea ce privește noul program de lucru, Jeremy Hunt anunță că un medic tânăr cu normă întreagă nu va lucra mai mult de 48 de ore pe săptămână, cât este media actuală.

Medicii britanici la început de carieră și-au arătat public nemulțumirea și îngrijorarea cu privire la noul contract de muncă, prin care programul era extins de la de la 60 de ore pe săptămână, între 7:00 și 19:00, de luni până vineri la un program de 90 de ore, între 7:00 și 22:00, de luni până sâmbătă. Și asta în condițiile în care plata ar fi fost la cota standard.

Sursa: www.theguardian.com

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: