Politici de Sanatate

Israel – tărâmul făgăduinţei în sănătate

05 martie
11:29 2014
Israel – tărâmul făgăduinţei în sănătate

Sistemul de sănătate din Israel este al patrulea din lume, ca eficiență, conform Bloomberg, după Hong Kong, Singapore și Japonia, și este urmat de Spania, Italia, Australia. România se află pe locul al 33-lea în cadrul acestui studiu, iar Statele Unite se află pe locul al… 46-lea!

 Maria Vasilescu

Țările incluse în studiu au o populație de cel puțin 5 milioane de locuitori și speranța de viață de cel puțin 70 de ani. Speranța de viață pentru Israel este de 81,8 ani, iar cheltuielile cu sănătatea per capita au fost calculate la 2.426 de dolari.

Pe de altă parte, ce aflăm dacă mergem în vizită la Mayo Clinic în SUA, la secția de oncologie, este că Israelul este țara cu cea mai mare rată a incidenței cancerului la sân din lume, conform raportului OMS. Lumea științifică freamătă și face advocacy pro campanii de screening pentru testarea femeilor pentru mutații genetice cauzatoare de cancer, în rândul evreilor care nu mai decid când vor să știe, dacă vor să știe sau ce să facă cu această informație.

Unii spun că este vorba despre „așa-zise” gene ale cancerului la sân, iar după ce actrița Angelina Jolie a suferit în mai, anul trecut, o dublă mastectomie, subiectul a explodat în Israel pe toate canalele media, făcând ca multe femei să ia aceeași decizie.

În afară de această problemă, care pare să fie mai accentuată în rândul populației evreiești, problemele de sănătate ale populației sunt similare cu ale celorlalte țări din Vest. Bolile cardiovasculare și cancerul sunt cauzele a două treimi din decese, studiul acestor boli devenind o prioritate națională

Autoritățile din Israel sunt preocupate, de asemenea, de starea de sănătate a persoanelor în vârstă, ce are legătură cu schimbările de mediu, condițiile de lifestyle, dar și de accidentele din trafic și la locul de muncă.

Programele educaționale sunt foarte răspândite, cu accent pe “stop fumatului!”, obezitate, lipsa exercițiului fizic, dar și pe campanii dedicate informării asupra pericolelor din trafic sau la serviciu.

Site-ul Ministerului Sănătății este o platformă extrem de prietenoasă ce îți dă încredere că sistemul funcționează. Ministerul este responsabil de toate serviciile de sănătate, pregătește legislația și urmărește implementarea, controlează standardele medicale din toată țara, menține standardele de calitate ale nutriției și medicamentelor, acreditează personalul medical, promovează cercetarea medicală, evaluează serviciile de sănătate și supraveghează planificarea și construirea spitalelor. Ministerul este și agenție de sănătate publică pentru medicină de prevenție și de mediu.

Sistemul de sănătate a fost fondat acum 100 de ani în Israel, inclusiv cu formarea rețelei de servicii medicale dedicate prevenției, diagnosticului și tratamentului. Israelul se mândrește cu una dintre cele mai sănătoase populații din lume.

Are politici de sănătate publică eficiente dovedite prin faptul că o națiune de imigranți ce a venit în țară în ultimii 54 de ani din Africa de Nord, fosta Uniune Sovietică sau Europa Centrală are una dintre cele mai ridicate rate ale speranței de viață.

Israelul are o populație tânără. În 2010, 28% din populația acestei țări avea vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, comparativ cu 17% în țările vestice, și 10% peste 65 de ani, comparativ cu 15% în țările din Vest.

În ceea ce privește politicile farmaceutice, Israelul se află pe locul al patrulea în ceea ce privește furnizarea de produse farma către piața din SUA. Sectorul farmaceutic din Israel este susținut de fundamente academice considerabile – forță de muncă bine calificată și centre renumite de cercetare și dezvoltare și, nu în ultimul rând, un spirit antreprenorial recunoscut. Cele 85 de companii de medicamente israeliene sunt medii și mici. Dintre acestea, 25% sunt implicate în descoperiri de medicamente, 19% în dezvoltarea „Noilor Entități Chimice” și 18% în livrarea de medicamente.

Principalul domeniu de interes pentru companiile farma israeliene este cel cardiovascular (27% dintre companii), urmat de cel dermatologic, respectiv estetic şi endocrinologic.

Pentru o populație de 8 milioane de locuitori, Israelul este un exemplu de bune practici, de poveste de succes chiar, în domeniul sănătății – cercetare, dezvoltare, inovație – politici, strategii, reforme, concepte avansate. Este o țară ce merită multă atenție și din partea autorităților din România, dar și din partea profesioniștilor din sănătate și, din fericire, relațiile dintre țara noastră și Israel se bucură de cele mai bune auspicii, iar schimbul de experiență este binevenit.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: