Politici de Sanatate

Investim în eliminarea hepatitei: informare, testare, tratare

14 octombrie
11:39 2019
Investim în eliminarea hepatitei: informare, testare, tratare

Peste 100.000 de români, testați pentru depistarea virusului!

La nivel global, sunt 325 de milioane de persoane infectate cu virusul hepatitic B sau C, însă trei sferturi dintre ele nu știu acest lucru. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că testarea permite instituirea tratamentului care vindecă hepatita C și salvarea a milioane de persoane la nivel global. În România, peste 100.000 de persoane din zonele rurale ale județelor Neamț, Bacău și Iași au fost testate pentru depistarea hepatitei C, în cadrul unei ample campanii derulate de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), în colaborare cu Asociația Echitate în Sănătate (AES).

România și-a asumat țelul global al Organizației Mondiale a Sănătății de eradicare a hepatitelor virale până în 2030, depunând eforturi susținute la toate nivelurile sistemului de sănătate pentru diagnosticarea și tratarea persoanelor cu hepatite virale. În acest context, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor Virale (28 iulie), Asociația Echitate în Sănătate, împreună cu medicii de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, a organizat o campanie stradală de conștientizare privind hepatitele virale și de testare pentru depistarea virusului hepatitic C (VHC). Între orele 11.00 și 16.00, peste 200 de ieșeni au fost testați de medicii gastroenterologi, iar cei depistați pozitiv au fost consiliați în privința pașilor ce trebuie urmați pentru a avea acces la tratamentul care elimină virusul din organism. Testarea pentru hepatita C presupune o procedură extrem de simplă și rapidă: o singură picătură de sânge din deget este suficientă pentru a depista dacă persoana testată este sau nu infectată cu virusul hepatitic C.

„Peste 70% din pacienții infectați cu virusul hepatitic C nu prezintă niciun fel de simptome, de aceea este foarte important să testăm cât mai multe categorii de persoane, mai ales pe cele din grupele de risc. Primul val de risc ar fi persoanele cu vârsta de 60-80 de ani, infectate în perioada de dinaintea Revoluției prin proceduri derulate în spital și nu numai. Știm că sunt sate întregi în care oamenii erau injectați cu aceeași seringă – aceștia trebuie testați. Un al doilea val ar fi cel al persoanelor mai tinere, la care infectarea ar putea apărea din cauza obiceiurilor «moderne» – viață sexuală promiscuă, cu multipli parteneri, consum de droguri injectabile –, dar și din cauza unor proceduri cosmetice (manichiură, pedichiură, piercinguri, tatuaje) și chiar medicale (intervenții stomatologice) realizate cu instrumentar nesterilizat. Prin această campanie, am încercat să testăm cât mai multe persoane din aceste categorii, dar și să le explicăm tuturor cum să prevină infectarea cu virusul hepatitic C”, a declarat prof. dr. Anca Trifan, medic specialist gastroenterologie, șef Secția Clinică Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, și membru în Comitetul Director al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH).

„Îmi doream de mult să fac acest test, dar nu am avut timp. Mă bucur că azi am reușit să mă testez, este foarte important ca medicii să vină în mijlocul oamenilor, să le atragă atenția asupra hepatitei și să-i testeze. O campanie de acest gen este întotdeauna benefică, pentru că oamenii pot afla din timp dacă suferă sau nu de această boală și pot fi tratați”, a declarat una dintre persoanele testate, o femeie în vârstă de 60 de ani.

Cu cât este depistată în stadiu mai incipient, cu atât durata tratamentului este mai mică. „Dacă gradul de fibroză este zero, vindecarea are loc în termen de opt săptămâni. Dacă gradul de fibroză este mai mare de 1-2, vindecarea are loc în 12 săptămâni. Tratamentul interferon free nu are aproape niciun efect advers, iar România face eforturi extraordinare să trateze toate persoanele bolnave. Țara noastră și-a asumat obiectivele Organizației Mondiale de Gastroenterologie și depune eforturi pentru a obține eradicarea hepatitei până în anul 2030”, a mai afirmat prof. dr. Anca Trifan.

Peste 100.000 de români testați

Această campanie de conștientizare face parte dintr-o amplă acțiune de luptă împotriva hepatitelor virale derulată de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, în colaborare cu Asociația Echitate în Sănătate, în cadrul căreia au fost testați gratuit, pentru depistarea virusului hepatitic C, peste 100.000 de români din zonele rurale ale județelor Neamț și Bacău. Toți cei care au fost depistați pozitiv în urma testării au avut acces la tratamentul gratuit oferit de statul român. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul a 101 de cabinete de medicină de familie. Tot în cadrul acestei acțiuni, AES, în parteneriat cu SRGH, a derulat și o campanie de microeliminare a virusului hepatitic C la nivelul comunei Vetrișoaia (județul Vaslui), unde a fost testată majoritatea populației cu vârsta de peste 18 ani.

„Sunt foarte mulți pacienți infectați cu hepatita C și ne temem că nu-i vom descoperi pe toți. Din acest motiv, este foarte important ca medicii de familie să ne ajute să-i identificăm, ei au un rol extrem de important în a face screening unui procent cât mai mare din populația generală. Practic, toți pacienții aflați pe listele medicilor de familie ar trebui testați pentru depistarea hepatitei C. Numai în felul acesta putem cunoaște numărul real al pacienților infectați cu virusul hepatitei C în România”, a atras atenția prof. dr. Anca Trifan.

„Prin demersul nostru, dorim să acordăm șansa de a se vindeca, beneficiind de tratamentele disponibile azi, în România, persoanelor infectate cu hepatita C care află că suferă de această afecțiune, în urma testării. Conform specialiștilor, rata de vindecare cu aceste tratamente este de peste 95% și pacienții evită, astfel, complicațiile grave care pot interveni dacă nu se tratează la timp”, a declarat președintele Asociației Echitate în Sănătate, Maria Vasilescu.

La nivel global, virusurile hepatitice cauzează 1,34 milioane decese pe an (2 din 3 decese sunt atribuite cancerului hepatic). Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că trebuie intensificate eforturile pentru testarea și diagnosticarea persoanelor care nu știu că sunt purtătoare de virusuri hepatice. Testarea cât mai multor persoane și diagnosticarea celor bolnave le oferă acestora șansa de a se vindeca datorită noilor terapii interferon free, care au o rată de succes de peste 95%.

Campaniile de testare au fost realizate de AES cu sprijinul ABBVIE.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: