Politici de Sanatate

INN Moldova – tradiție în servicii neurologice și neurochirurgicale

13 martie
19:51 2019
INN Moldova – tradiție în servicii neurologice și neurochirurgicale

Prof. Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului De Neurologie Și Neurochirurgie (INN)

Investigații performante, aparatură medicală de ultimă generație, metode progresiste de tratament – toate acestea fac din Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (INN) o unitate medicală națională de vârf în asigurarea serviciului neurologic şi neurochirurgical înalt specializat, acordarea asistenței metodice organizaționale verigilor primare şi secundare ale serviciului medical din Republica Moldova, precum şi realizarea activităţii de cercetare, implementate în colaborare cu Centrele Științifice din ţară şi de peste hotare.

INN constituie baza ştiinţifică destinată muncii de cercetare, elaborare şi implementare în practică a celor mai noi realizări din domeniu. Este singura instituţie specializată în neurologie şi neurochirurgie din Republica Moldova, care îmbină activitatea de tratament şi munca de cercetare. INN constituie baza clinică a Catedrei de Neurologie, Catedrei de Neurochirurgie și Catedrei de Reabilitare și Medicină Fizică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, unde este organizat procesul didactic al studenților mediciniști, fiind abilitat cu dreptul de a pregăti cadre ştiinţifice, prin doctorat/postdoctorat, la specialitatea neurologie şi neurochirurgie.

Diagnosticare și tratament la standarde internaționale

În ultimii ani, la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie au fost implementate şi se utilizează pe larg un şir de metodologii progresiste de diagnosticare şi tratament, precum tomografia computerizată, cu posibilitatea investigațiilor vaselor cerebrale, a coloanei vertebrale şi a altor părți ale scheletului, cu reconstrucția volumetrică tridimensională, dopplerografia ultrasonografică transcranială a vaselor magistrale cerebrale, electroneuromiografia, electroencefalografia, osteodensitometria, investigaţii neurooftalmologice ş. a.

În practica cotidiană se utilizează pe larg metodele microneurochirurgicale de tratament ale tumorilor şi metastazelor cerebrale şi măduvei spinării, anevrismelor, malformațiilor vasculare şi anastomozelor carotido-cavernoase. Prin metoda endoscopică se tratează cu succes un şir de patologii complicate ale creierului şi măduvei spinării, precum și una dintre cele mai răspândite maladii – hernia de disc intervertebrală.

Activitatea consultativ-diagnostică, curativă și didactică a INN este asigurată de către colaboratorii institutului, colaboratorii catedrelor universitare și Secției Științe. În instituţie activează specialişti performanţi în domeniu, cu stagii efectuate dincolo de hotarele Republicii şi experienţă bogată, în tratamentul maladiilor sistemului nervos.

6.000 de pacienți pe an, 1.900 de intervenții chirurgicale

Administrația și colaboratorii instituției depun zilnic eforturi în consolidarea bazei tehnico-materiale, implementarea metodelor noi de diagnosticare și tratament a maladiilor sistemului nervos, bolilor cerebro-vasculare, proceselor expansive ale creierului și coloanei vertebrale.

INN asigură asistenţă medicală înalt calificată în staţionarul cu o capacitate totală de 170 de paturi spitaliceşti, dintre care 140 de paturi – pentru îngrijiri acute și 30 de paturi – pentru îngrijiri cronice. Anual, în staţionar sunt trataţi circa 6000 de pacienţi, iar, în medie, se efectuează până la 1900 de intervenţii neurochirurgicale. În instituție funcționează o secție de reanimare neurochirurgicală, cu 8 paturi desfășurate, și unitatea de terapie intensivă STROKE, cu 6 paturi specializate. În Secția Consultativă activează 6 cabinete consultative, unde se acordă asistenţă medicală specializată de ambulator pacienților asigurați și contra plată, fiind consultați circa 26.000 de pacienți, cu aproximativ 50.000 de consultații per total.

Necesități și provocări

Una dintre primele probleme ține de asistența specializată de ambulator. „Este evident că fluxul de pacienți și diversitatea de nozologii solicită un număr mai mare de cabinete consultative, cu mai mulți medici specialiști de profiluri diferite, pentru examinarea multilaterală a pacienților și reducerea timpului de diagnosticare și tratament.

Sporirea fluxului de pacienți urgenți cu patologii ale sistemului nervos central și periferic, maladii cerebro-vasculare și malformații arterio-venoase, hemoragii intracraniene și traumatisme vertebro-medulare impune mărirea numărului de paturi de staționar, destinate tratamentului acestor pacienți, de la 25 de paturi pentru urgențe neurologice la 60 de paturi desfășurate. Concomitent, trebuie majorate capacitățile de tratament ale Secției Terapie intensivă și reanimare”, a declarat prof. Grigore Zapuhlîh, directorul instituției medicale.

Bolile sistemului nervos, locul III în structura invalidității

Una dintre cele mai mari probleme ține de asistența medicală specializată de neurorecuperare și neuroreabilitare, aceasta fiind insuficient dezvoltată. „În Republica Moldova, bolile sistemului nervos ocupă locul III în structura invalidităţii. Dizabilitatea neurologică, după severitatea şi impactul său social şi individual, ocupă primul loc în structura dizabilităţilor pe ţară. În sistemul medico-sanitar public actual, pacienţii cu afecţiuni neurologice invalidizante, de regulă, sunt externaţi din spital la domiciliu, fără a beneficia de asistenţă de reabilitare medicală, ceea ce conduce la dezvoltarea dizabilităţilor severe şi ireversibile. Astfel, la asemenea bolnavi nu se utilizează un potenţial recuperator major în vederea restabilirii funcţiilor lezate şi compensarea celor pierdute  din cauza lipsei paturilor specializate de neurorecuperare. În decursul anilor 2014-2016, aproximativ 18% dintre bolnavii cu necesități şi indicaţii medicale directe au avut acces la servicii de reabilitare la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie. Pentru redresarea situaţiei curente în domeniul neuroreabilitării se impune necesitatea fortificării serviciului de reabilitare specializată (nivel III), acestea fiind în conformitate cu recomandările experţilor internaţionali”, a mai spus directorul instituției medicale.

Scurt istoric

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (INN) a fost fondat în1958, prin comasarea Secţiei de Neurologie şi a celei de Neurochirurgie de pe lângă Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie. În anul 1967, cele două secții au fost transferate împreună cu Dispensarul Psihoneurologic în sediul actual.

La 5 iulie 2001, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 567, instituția a devenit CentrulŞtiinţifico-Practic de Neurologie şi Neurochirurgie sub egida Ministerului Sănătăţii.

În 2006, conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 1326 din 14 decembrie 2005, i s-a conferit statutul de Institut de Neurologie și Neurochirurgie, în cadrul căruia au fost organizate compartimentul consultativ, secțiile clinice cu paturi, serviciile medicale complimentare și 4 laboratoare de cercetări științifice.

Cu ocazia aniversării a 60 de ani, Institutul a fost decorat cu Ordinul Republicii și redenumit „Diomid Gherman” în cinstea fondatorului Neuroștiințelor din Republica Moldova, catedrelor de profil, primului Profesor autohton în domeniu, Academicianului Diomid Gherman.

De Irina Roșca

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: