
În cadrul întâlnirii Boardului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ce a avut loc între 20 și 25 ianuarie a.c., a fost discutată propunerea iniţiată de statul Panama, sprijinită de Ecuador şi SUA, de a introduce îngrijirea paliativă pe agenda Adunării Mondiale a Sănătăţii (WHA), care va avea loc în perioada 19-24 mai a.c., la Geneva. Este pentru prima dată când îngrijirile paliative se află pe agenda Boardului Executiv OMS, astfel încât oficialii de top din sănătate vor afla despre importanţa îngrijirii paliative şi despre modelele de succes care funcţionează în lume.
Până în mai, OMS va pregăti un raport asupra stadiului dezvoltării îngrijirii paliative la nivel internaţional, pentru a putea ghida discuţiile. Prin urmare, ministerele sănătăţii din întreaga lume sunt solicitate să contribuie cu date de la nivel naţional. Aceste discuţii vor duce la adoptarea unei rezoluţii bine structurate, ce va conţine recomandări pentru statele membre, dar şi pentru OMS privind măsurile ce trebuie luate pentru a îmbunătăţi accesul la îngrijiri paliative la nivel global, în cel mai scurt timp.
În acest context, Alianţa Mondială pentru Îngrijiri Paliative, Hospice (WPCA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au lansat la începutul acestui an „Global Atlas of Palliative Care at the End of Life”, în care HOSPICE Casa Speranţei este menţionat ca unul dintre cele șapte modele de îngrijiri paliative la nivel global, iar conf. dr. Daniela Mosoiu este citată printre cei care au contribuit la documentarea acestei lucrări.
HOSPICE Casa Speranţei, ca promotor al îngrijirii paliative în România, caută să sprijine adoptarea acestei rezoluţii şi la nivel naţional. Încă din 2008, HOSPICE şi partenerii săi, membri ai Asociaţiei Naţionale de Îngrijri Paliative (ANIP), au început să lucreze la propunerea de Strategie naţională de îngrijiri paliative, care s-a concretizat într-un document realizat cu consultanţa specialiştilor britanici de la NICE International. Pe data de 8 august 2012, a fost depusă la Ministerul Sănătăţii propunerea de Program Naţional de Îngrijiri Paliative, iar pe 27 februarie 2013 acest document a fost prezentat fostului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi fostului secretar de stat Adrian Pană – director al Agenţiei Naţionale de Programe, cu susţinerea ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa, dl. Martin Harris. Marea Britanie este naţiunea care a dăruit omenirii îngrijirea paliativă, care creşte calitatea vieţii bolnavului incurabil în stare avansată şi terminală.
La nivel naţional, prin Ordinul 398 din 25 martie 2013, pentru înfiinţarea comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii, subcomisia de paliaţie devine comisie de paliaţie, cu următoarea componenţă: preşedinte: conf. dr. Daniela Mosoiu – HOSPICE Casa Speranţei Brașov, vicepreședinte: dr. Răzvan Curcă – Alba Iulia, secretar: asist. univ. dr. Estera Boeriu – Timişoara, membri: prof. dr. Mirela Gherman – Cluj-Napoca, asist. univ. dr. Vladimir Poroh – Iaşi, dr. Silviu Corbu – Oradea, dr. Angelica Lascu – Constanţa, dr. Sorina Pop – Cluj-Napoca.
*WHA este întâlnirea internaţională a miniştrilor sănătăţii, la care se discută cele mai arzătoare probleme de sănătate. Până în mai, OMS va pregăti un raport asupra stadiului dezvoltării îngrijirii paliative la nivel internaţional, pentru a putea ghida discuţiile. Ca urmare, până la această dată, ministerele sănătăţii din întreaga lume sunt solicitate să contribuie cu date de la nivel naţional pentru a ajuta la schiţarea unei rezoluţii în sprijinul îngrijirii paliative.