Politici de Sanatate

Ingrediente din cremele de protecție solară au potențial toxic ridicat!

10 mai
10:52 2019
Ingrediente din cremele de protecție solară au potențial toxic ridicat!

Știm cu toții că, în timpul sezonului cald, trebuie să folosim produsele dermatocosmetice de protecție solară de fiecare dată când ieșim în aer liber și nu doar când mergem la plajă. Un studiu recent, realizat de Centrul pentru Evaluarea Medicamentelor şi Cercetare din cadrul  Food and Drug Administration (FDA), trage un serios semnal de alarmă – ingrediente din produsele de protecție solară sunt absorbite în corpul uman prin fluxul sanguin, la o singură zi de la aplicare, la niveluri destul de ridicate pentru a ridica preocupări cu privire la efectele potențiale toxice. Nivelurile  a  patru ingrediente chimice din compoziția substanței cosmetice de protecție solară au crescut dramatic după ce subiecții din testare au aplicat substanța sub formă spray, loțiune și cremă  timp de patru zile, după cum este indicat pe etichetă, potrivit raportului.

Pentru trei ingrediente, nivelul crește pe măsură ce este aplicată protecția și substanțele rămân în corp timp de 24 de ore de la aplicare. Nivelurile înregistrate depășesc cu mult pragul stabilit de FDA, care impune ca medicamentele topice să fie supuse unor studii de siguranță.  Pentru acest studiu, FDA a ales la întâmplare 24 de adulți care au aplicat pe piele produse de protecție solară sub formă de  spray, loțiune sau cremă de patru ori pe zi, timp de patru zile. Participanții au aplicat protecția solară pe trei sferturi din suprafața corpului.  Studiul a avut loc într-un laborator și agenția a prelevat 30 de probe de sânge de la fiecare participant, timp de o săptămână, pentru a vedea dacă produsele chimice din protecția solară s-au absorbit prin piele.  Nivelurile celor patru substanțe studiate –  avobenzonă, oxibenzonă, ecamsul, octocrylene –  au crescut în fluxul sanguin după utilizarea de protecție solară. Concentraţia de oxibenzonă din corp este și de 50-100 de ori mai mare decât a celorlalte trei ingrediente testate, au descoperit cercetătorii. Cu toate acestea, experții spun că nu trebuie să renunțăm  la utilizarea de protecție solară din cauza acestui studiu. În acest moment, riscul cunoscut  al razelor soarelui depășește riscul potențial reprezentat de aceste substanțe chimice. „Sunt îngrijorat că oamenii vor renunța să mai folosească protecția solară”, a spus dr. Kanade Shinkai, dermatolog la Universitatea din California, Facultatea de Medicină din San Francisco. „Știm că lumina ultravioletă  a soarelui  are efecte foarte dăunătoare asupra pielii.  Cauzează fotoîmbătrânire, arsuri solare. Și, ca atare, provoacă melanomul și  alte forme  de cancer de piele.”

Dr. Michele Green, dermatolog la Spitalul Lenox Hill din New York City, consideră că „studiul  este confuz, (…) noi chiar nu știm ce înseamnă asta în ceea ce privește sănătatea umană.Nu aș vrea ca oamenii să nu mai utilizeze protecție solară pe baza acestui studiu”. Studiul asupra protecției solare a fost condus de dr. Strauss de la FDA  și a apărut pe 6 mai în prestigiosul Jurnal al Asociației Medicale Americane, una dintre cele mai importante reviste medicale din SUA. Cele mai multe produse de protecție solară din comerț utilizează substanțe chimice, cum ar fi oxibenzonă, avobenzonă și octocrylene, pentru a bloca razele dăunătoare. Aceste substanțe chimice organice absorb radiațiile ultraviolete și le transformă într-o cantitate mică de căldură. Cu toate acestea, studiile pe animale au ridicat îngrijorarea că substanțele chimice, în special oxibenzona, ar putea perturba modelele hormonale normale la oameni, au constatat cercetătorii FDA în studiul lor.

Oxibenzona a fost găsită în laptele matern, în lichidul amniotic, urină și sânge, au spus cercetătorii FDA. „Există cu siguranță un motiv de îngrijorare, pentru că, dacă te aștepți ca orice produs cosmetic farmaceutic pe care îl cumperi fără rețetă să fi fost testat, să fie sigur, eficient”, a spus Shinkai. Acest lucru nu a fost niciodată dovedit pentru produsele de protecție solară. FDA a stabilit ca termen anul 2019 pentru ca producătorii acestor produse de îngrijire să furnizeze date de siguranță pe produsele lor, inclusiv evaluări de absorbție sistemică, riscul de cancer de la produse chimice, precum și efectul lor asupra sănătății reproductive.  Realizarea acestui studiu de FDA, care  este o agenție de reglementare și  nu una de testare, este foarte neobișnuită. Este un lucru important care sugerează cât de îngrijorați au fost în legătură cu această problemă. Dermatocosmeticele, ca și alte  #xenobiotice, au impact serios asupra sănătății populației, o bună informare asupra influenței și gradului de toxicitate a acestora fiind, astfel, esențială.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: